Sorodne objave

 

Tudi v policiji se danes, 25. novembra, pridružujemo obeležitvi mednarodnega dneva, posvečenega boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. V obdobju do 10. decembra, svetovnega dneva človekovih pravic, bomo policisti in policistke aktivno sodelovali na različnih dogodkih v povezavi s to problematiko, obenem pa tudi ozaveščali o njej in izvajali različne preventivne aktivnosti.

Zakaj je treba opozarjati na nasilje nad ženskami in nasilje nad otroki?

Gre za eno najbolj razširjenih in škodljivih kršitev človekovih pravic. Večinoma ostaja neprijavljeno zaradi stigme, strahu, sramu ali občutka ponižanja. Po podatkih Združenih narodov kar ena od treh žensk in deklet doživlja fizično ali spolno nasilje, največkrat s strani svojega intimnega partnerja.

V letošnjem letu, ko je svet zaznamovala kriza zaradi nekontroliranega širjenja covida-19, se je svet ustavil. Zaradi ukrepov, ki so jih sprejele vlade skoraj vseh držav sveta, smo bili večino leta zaprti v svoje domove. Geslo "ostani doma" ne pomeni enako za vse ljudi. Nekateri so namreč v domačem okolju izpostavljeni nasilju, grožnjam, pretepom, zlorabam. Dom, kjer naj bi se počutili varno, za nekatere pomeni večjo nevarnost od virusa, ki so mu izpostavljeni zunaj. Zaprtost med štiri stene lahko za žrtve nasilja pomeni izoliranost, odrezanost od sveta in občutek odtrganosti od vseh možnosti pomoči, ki so jim na voljo, za povzročitelje nasilja pa to pomeni le možnost za zlorabo in nasilje ter zlorabo moči nad nemočno žrtvijo.

01 Nasilje ni vedno vidno

Nasilje ni vedno vidno navzven. Vendar pa to, da navzven ni opazno, ne pomeni, da ne pušča posledic. Prav vsaka vrsta nasilja za žrtev pomeni izgubo dostojanstva, lastne moči in občutek ponižanja. Nedvomno negativno vpliva na njeno življenje in povzroči, da se žrtev na nobenem koraku življenja ne počuti varne. Zato je zelo pomembno, da o nasilju, njegovih žrtvah in posledicah spregovorimo, hkrati pa smo v okolju, v katerem živimo, pozorni na vse oblike nasilja tako nad ženskami kot tudi nad otroki.

Ženske niso žrtve samo nasilja v družini

Nasilje v družini je samo ena od oblik nasilja, katerega žrtve so ženske in otroci. Pogosto so ženske tudi žrtve trgovine z ljudmi, spolnega izkoriščanja, ekonomskega nasilja. Še posebno v teh dneh boja proti nasilju nad ženskami in otroki bodimo pozorni na vse situacije in znake, ki bi lahko nakazovali, da so ženske in otroci žrtve katere koli oblike nasilja.

02 Se doma ne pocutis varno

Kaj lahko sami naredimo za preprečevanje nasilja v družini in nasilja nad ženskami?

  • V svojem okolju, skupnosti, doma pričujte za nenasilje. Opozarjajte na spolne neenakosti.
  • Prijavite nasilje. Ne poglejte stran. Žrtev računa na vašo pomoč.
  • Bodite pozorni tudi na neverbalne znake, ki nakazujejo na to, da je oseba žrtev nasilja. Vse te informacije bodo lahko kasneje žrtvi v veliko pomoč, ko se bo odločila za prijavo nasilja.
  • Z otroki se pogovorite o nasilju (med vrstniki, v družini, na spletu).
  • Žrtvam ponudite informacije o tem, kam se lahko obrne po pomoč. Nudite ji oporo. Dajte ji jasno vedeti, da za nasilje nikoli ni kriva žrtev in da je iskanje pomoči njena pravica, ne pa izraz nemoči in obupa. Povežite jo z raznimi organizacijami, ki nudijo pomoč žrtvam.
  • Če pri sebi prepoznavate nasilne vzorce vedenja, poiščite pomoč v raznih organizacijah.

03 Zasluzis si srecen dom

Spregovori!

Le skupaj lahko ustavimo nasilje nad ženskami in otroki. K temu veliko pripomore širjenje sporočila, da nasilje ni sprejemljivo in ga ne smemo dopuščati. Tudi v policiji bomo naredili vse, da bomo za ženske in otroke pomagali ustvariti okolje brez nasilja, jim nudili pomoč in podporo, zoper povzročitelje kakršnega koli nasilja pa ustrezno ukrepali v skladu z našimi pooblastili. Živeti v svetu brez nasilja in zlorab je pravica čisto vsakega izmed nas. Vse to pa se začne pri vsakem posamezniku – le z zavestnim ravnanjem in klenim opozarjanjem na pravice žrtev nasilnih dejanj ter nesprejemljivost vsakršnega nasilja.

Vsi skupaj si moramo prizadevati za širjenje zaupanja, ljubezni, razumevanje in sreče. Tako v družinah kot v svetu.

04 Pravico imas do varnosti doma

Povezane vsebine

Širši pogled na problematiko nasilja v družini: spletni seminar ob obeležitvi mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami - vabilo

Nasilje v družini - informacije o postopku na policijiNasilje v družini - informacije o postopku na policiji