Sorodne objave

 

V maju se odvija zadnja etapa programa Varno na kolesu, ki že deveto leto med mladimi kolesarji in kolesarkami širi sporočilo o varnosti v prometu in aktivnem življenjskem slogu. V projektu sodeluje tudi Policija. Letos je v programu sodelovalo kar 10.000 učencev iz 140 slovenskih osnovnih šol. Zmagovalci letošnjega razpisa bodo razglašeni na spletnem srečanju vseh sodelujočih šol, ki bo 28. maja 2021.

Vseslovenska kolesarska pobuda spodbuja osveščanje najmlajših kolesarjev o varnosti v prometu, saj skozi projekt spoznavajo tudi prometna pravila in cestnoprometne predpise, kar je ključno za zmanjšanje števila prometnih nesreč in razvoj kolesarske kulture. Vsaka preventivna aktivnost pripomore k večji varnosti kolesarjev, še posebej najmlajših.

Varno na kolesu

Poleg ozaveščanja o cestnoprometnih predpisih je pomemben del programa Varno na kolesu tudi spodbujanje gibanja in uporabe kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva. Namen ebe od nalog projekta, Kolesarim v prostem času, je prav to, da spodbudi učence h kolesarjenju v prostem času, pri čemer beležijo prevožene kilometre za svojo šolo in se tako potegujejo za privlačne nagrade. Učenci so v letošnjem šolskem letu prekolesarili skupno kar 144.664 km in tako z izbiro kolesa namesto avtomobila prihranili približno tri tisoč ton emisij CO2. Najbolje so se odrezale OŠ Selnica ob Dravi s 35.524 km, OŠ Ormož s 28.524 km in OŠ Olge Meglič Ptuj s 10.765 km.

Kolesarski podvigi šolarjev pa so v maju dobili tudi dobrodelno noto, saj se je program Varno na kolesu pridružil akciji Kolesarimo. Skupaj. Šolarji so skupaj prekolesarili več kot 144 tisoč km, ki jih bodo prijavili na spletni strani akcije, ki jo organizirata Kolesarska zveza Slovenije in Fundacija Neurotrust. Akcija opozarja na mlajše osebe z gibalnimi težavami, ki se tudi vključujejo v šport, kolesarjenje pa jim predstavlja svobodo in užitek. Zbiranje sredstev bo potekalo do 31. julija 2021, v tem času so odprte tudi SMS-donacije na 1919 s ključno besedo KOLESARIMO5.

Sklepno dejanje programa Varno na kolesu se bo odvilo v petek, 28. maja, ob 11.00, ko bodo v družbi strokovne komisije in partnerjev programa razglašeni letošnji zmagovalci. Za vse aktualne novice in zanimive kolesarske podvige sodelujočih šol spremljajte spletno stran Varno na kolesu.

Povezane vsebine

Do 30. maja poteka preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev

Varno na kolo