Sorodne objave

 

Agencija za varnost prometa in Policija kontinuirano opozarjata na varno udeležbo motoristov na naših cestah. Preventivna sporočila in delavnice so podprti z nadzorom policistov nad vsemi udeleženci v prometu. Ob letošnji vse bolj črni statistiki znova priporočamo, naj napotke in priporočila vzamejo resno, saj niso namenjeni samim sebi. Namenjeni so temu, da bomo na naših cestah varnejši vsi. Maja je na naših cestah ugasnilo toliko življenj, kot marca in aprila skupaj. Od 17 smrtnih žrtev v maju je bilo kar 8 voznikov enoslednih motornih vozil. Med vzroki za smrtne prometne nesreče izstopata neprilagojena hitrost ter nepravilna stran/smer vožnje. Zaradi poslabšanja stanja na področju varnosti voznikov enoslednih vozil, letos jih je do 31. maja v prometnih nesrečah umrlo 12, bo policija začela z intenziviranjem aktivnosti tudi na področju nadzora nad vozniki enoslednih motornih vozil.

20210506 135257

Predvsem ob koncih tedna lahko vozniki motornih koles pričakujete povečano prisotnost policistov na odsekih, ki jih najpogosteje uporabljate ali pa iz prometno varnostnega vidika spadajo med bolj nevarne. V skladu z možnostmi bo policija občasno izvajala tudi nadzor prometa iz zraka. Policija je na odsekih, kjer je prometna varnost slabša, že začela s postavljanjem silhuet policistov z radarjem. Silhuete je za vseh 8 policijskih uprav zagotovila Agencija za varnost prometa, saj na podlagi ugotovitev iz leta 2019 pomembno umirjajo promet, na merjenih odsekih je povprečna hitrost upadla tudi do 20 odstotkov.

Agencija za varnost prometa in Policija vsem voznikom motornih koles in mopedov ter vsem drugim voznikom motornih vozil svetujeta, naj adrenalina ne sproščajo na cestah. Lepe spomine na prevožene kilometre lahko ustvarijo tudi z umirjeno vožnjo in ob spoštovanju cestnoprometnih predpisov. Agencija in Policija vse motoriste pozivata, naj se na pot odpravijo v popolni motoristični opremi. Poskrbijo naj za ustrezno hidracijo, načrtovanje počitkov na daljših poteh, nikdar naj ne vozijo pod vplivom alkohola. Kar 1,53 promila je letos znašala povprečna izmerjena stopnja pri alkoholiziranih mopedistih.

Nekoliko manj prometnih nesreč, a več smrtnih žrtev

Po trenutno veljavnih začasnih podatkih je bilo letos do 31. maja 2021 v prometnih nesrečah udeleženih 138 voznikov motornih koles (lani 142) ter 90 voznikov mopedov (lani 100). 46 voznikov enoslednih motornih vozil je bilo hudo, 111 pa lažje poškodovanih (lani prav tako 46 hudo, 120 pa lažje telesno poškodovanih). Skoraj dve tretjini (145 od 228) prometnih nesreč so letos povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami. Med vsemi prometnimi nesrečami z udeležbo enoslednih motornih vozil prednjačita neprilagojena hitrost in izsiljevanje prednosti.

Letos je v prometnih nesrečah umrlo 12 voznikov enoslednih motornih vozil (10 motoristov in 2 mopedista), vsi so bili moški, največ jih je bilo iz starostnih skupin od 25-34 let in od 45-54 let. V enakem obdobju lani je umrlo 8 voznikov enoslednih motornih vozil (6 motoristov, 2 mopedista). Letos je od 12 smrtnih prometnih nesreč 7 voznikov enoslednih motornih vozil nesrečo povzročilo samih, lani pa 5 od 8. Med vzroki za smrtne prometne nesreče izstopata neprilagojena hitrost ter nepravilna stran/smer vožnje. Izmed 10 smrtnih žrtev med vozniki motornih koles eden ni uporabljal čelade, prav tako eden od dveh umrlih mopedistov čelade ni imel. V lanskem letu oba umrla mopedista nista uporabljala čelade, pri voznikih motornih koles pa kršitev neuporabe zaščitne čelade ni bilo.

Višje izmerjene stopnje alkoholiziranih voznikov med mopedisti

V letošnjem letu je bilo 11 od 85 voznikov motornih koles, ki so povzročili prometno nesrečo, pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1.12 promila (g alkohola/kg krvi). Od 60 mopedistov, ki so povzročili prometno nesrečo, je bilo 12 pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1.53 promila. Lani je bilo od 90 voznikov motornih koles 17 pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1.21 promila, med mopedisti pa je bilo 21 od 69 voznikov pod vplivom alkohola, s povprečno stopnjo 1.54 promila.

Nasveti za varno motoristično sezono:

  • Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja ter pnevmatik.
  • Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.
  • Vedno uporabljajte zaščitno čelado, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornje in rokavice.
  • Ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, podaljšuje zavorno pot, ostale voznike pa presenetite.
  • Vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključni element varnosti v prometu.
  • Posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo, ter na tovorna vozila, da jim ne zapeljete v mrtvi kot.
  • Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča).
  • Bodite pozorni na razne neravnine, pesek, mokro, spolzko cestišče. V teh primerih znižajte hitrost.
  • Preizkušanje motorja, »polaganje« ovinkov, testiranje lastnih sposobnosti izvajajte na varnem poligonu ali z napravo Skidbike, nikakor pa ne na cesti, kjer so situacije težko predvidljive.
  • 6 motorističnih zapovedi je namenjenih tako začetnikom kot tudi bolj izkušenim motoristom.

Skupaj skrbimo za večjo varnost motoristov in mopedistov

Tveganje na motorju je večje pri višjih hitrostih. Motoristi za obvladovanje motorja potrebujejo veliko več psihofizične kondicije in spretnosti kot za vožnjo osebnega vozila. Agencija je v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom v Ljubljani in Policijo na to opozorila tudi pred začetkom motoristične sezone na večjem medijskem dogodku Varno z motorjem. Po dogodku so izdelali nove preventivne videovsebine. Aprila je agencija za voznike enoslednih motornih vozil organizirala dva webinarja za njihovo večjo varnost, ki se ju je udeležilo prek 400 motoristov. V aprilu in maju je agencija v sodelovanju z DARS, d. d. in Policijo v Postojni izvedla tri praktične delavnice za voznike enoslednih motornih vozil, zadnja pa se bo odvila 5. junija 2021. Agencija je zagotovila tudi strokovnega sodelavca na Digitalnem posvetu za motoriste. Na Zvezo moto klubov Slovenije je danes Agencija za varnost prometa naslovila poziv k največji možni stopnji previdnosti. Promet je namreč vse bolj zgoščen, na kar vpliva tudi obsežnejše sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije, prav tako pa višje temperature vplivajo na zbranost pri vožnji. Agencija je v letošnjem letu več kot 400 motoristov opremila s paketi prve pomoči, podkapami, odsevnimi ovratnimi rutami, odsevnimi motorističnimi brezrokavniki ter zloženko 6 motorističnih zapovedi pred novo sezono. V juniju smo prisostvovali na mednarodnem webinarju za večjo varnost motoristov, kjer so izsledke predstavili tudi predstavniki Policije in Direkcije RS za infrastrukturo. V pripravi je tudi ustanovitev delovne skupine Motoristi vozimo pametno, ki bo to področje še podrobneje raziskovala in predlagala sistemske rešitve za povečanje njihove varnosti.