Sorodne objave

 

"Danes želimo, da na naših cestah ne umre noben udeleženec cestnega prometa," je v izjavi za javnost na nekdanji cestninski postaji Log dejal vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun.

Ob tem je predstavil aktivnosti, ki ta teden potekajo v okviru Evropske zveze prometnih policij Roadpol in so usmerjene v opozarjanje udeležencev cestnega prometa, naj bodo bolj osredotočeni na cesto, s čimer bodo prispevali k večji varnosti. Cilj teh aktivnosti, ki sovpadajo tudi s tednom mobilnosti, je, da bi čim več držav Evropske unije doseglo cilj – nič smrtnih žrtev v cestnem prometu. 

20210921 094500

Po podatkih mag. Kapuna se distrakcije voznikov med vožnjo v zadnjih letih vse bolj pojavljajo kot sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč.

"Vozniki se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo (pa tudi kakšna druga opravila, npr. uporaba drugih elektronskih naprav) predstavlja motnjo, ki negativno vpliva na ustrezne reakcije voznikov, ko naletijo na nevarne situacije. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu!" je še opozoril in spomnil na letošnje slabše stanje varnosti cestnega prometa, saj se je letos, do 20. septembra 2021, zgodilo 11.352 (v enakem obdobju lani 11.281) prometnih nesreč, v katerih je umrlo 89 (v enakem obdobju lani 71) udeležencev; medtem ko je povprečno število smrtnih žrtev v zadnjih petih letih 76.

20210921 100543

Mag. Ivan Kapun: "Na izboljšanje lahko največ naredi prav vsak posameznik sam in seveda vsi skupaj s strpno vožnjo, z vožnjo, kjer upoštevamo cestnoprometne predpise, in vožnjo, kjer predvidevamo dejanja drugih in odpuščamo napake soudeležencev v prometu."

Posnetek celotne izjave mag. Ivana Kapuna

20210921 100834

Pri predstavitvi dela in opreme policistov specializirane enote za nadzor prometa in avtocestne policije med poostrenimi nadzori voznikov na avtocesti je sodeloval tudi pomočnik direktorja Uprave avtocestne policije Mitja Palčič.

Posnetek celotne izjave Mitje Palčiča

Dejal je, da se tudi avtocestna policija pridružuje akciji oz. dnevu brez smrtnih žrtev na evropskih cestah, in poudaril, da policisti specializirane enote avtocestne policije ves čas nadzirajo tudi uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. "Od 1. junija 2021 je avtocestna policija zabeležila že 516 kršitev zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo," je povedal Palčič: "Primarni vzroki za nastanek prometne nesreče na avtocestah so največkrat hitrost, varnostna razdalja in nepravilna menjava prometnih pasov, kot sekundarni vzrok pa se pojavlja tudi uporaba mobilnih telefonov."

20210921 100117

Akcijo Osredotoči se na cesto (v angl. Focus on the road) koordinira Roadpol, namenjena pa je ozaveščanju voznikov o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Letošnji moto akcije, ki obenem poziva tudi k zmanjšanju hitrosti kot pravzaprav najhitrejšemu načinu za znižanje števila smrtnih žrtev v cestnem prometu na nič, je Ostanite živi in rešujte življenja.

Povezane vsebine

Osredotoči se na cesto! Med 16. in 22. septembrom bodo hkrati potekale številne aktivnosti za večjo prometno varnost