Sorodne objave

 

V preteklem tednu smo v policiji v okviru svojih pristojnosti poostrili nadzor nad spoštovanjem ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19. Zaradi izjemnega povečanja števila okuženih in s tem poslabšanja epidemiološkega stanja v državi smo sodelovali tudi v skupnih nadzorih z zdravstvenim inšpektoratom in drugimi inšpekcijskimi službami, ki so izvajale kontrolo pogojev PCT (preboleli, cepljeni testirani).

Med drugim smo v dneh od 25. oktobra do 1. novembra 2021 v policijskih postopkih odkrili nekaj primerov ponarejenih potrdil o izpolnjevanju teh pogojev.

AdobeStock byorelphoto EU digitalno potrdilo

Ne le na meji, ponarejena potrdila so bila odkrita tudi v notranjosti države

Na mejnih prehodih so bili odkriti trije primeri izkazovanja s ponarejenimi potrdili o PCR testiranju oziroma cepljenju, in sicer so 26. oktobra policisti PMP Jelšane ob vstopu v državo obravnavali dva državljana Slovenije, ki sta pri mejni kontroli pokazala ponarejena PCR testa, 2. novembra pa so na Obrežju pri vstopu v državo obravnavali državljana BiH, ki jim je izročil potrdilo Srbije o opravljenem cepljenju proti covidu-19, za katero prav tako obstaja sum, da je ponarejeno.

Mejni policisti so obravnavali tudi dva primera izkazovanja s ponarejenim potrdilom o prebolevnosti. 25. oktobra je državljan Slovenije ob vstopu v državo na Obrežju policistom izročil zdravniško potrdilo o prebolelem covidu-19, vendar brez odtisnjenih žigov, zaradi česar so policisti posumili, da je ponarejeno. Tudi na PMP Rogatec se je državljanka Slovenije 1. novembra izkazala s potrdilom o prebolelosti, za katero obstaja sum, da je ponarejeno.

V notranjosti države pa sta bila odkrita dva primera izkazovanja s ponarejenimi potrdili o testiranju s HAG. In sicer so policisti 25. oktobra prejeli prijavo zdravstvenega inšpektorata o sumu storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, ko so inšpektorji pri trgovcu preverjali pogoje PCT in zaznali sumljivo potrdilo o opravljenem hitrem antigenskem testu. 26. oktobra pa so mariborski pravosodni policisti obvestili policijo, da se je ena od obiskovalk, državljanka Slovenije, izkazala s ponarejenim potrdilom o testiranju za covid.

V vseh navedenih primerih gre za sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin po 3. odstavku 251. člena Kazenskega zakonika. Policisti že od začetka uvajanja ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 zaznavamo večje število ponarejenih potrdil o izvedbi PCR testov, kartončkov o cepljenju, potrdil o prebolevnosti in drugih potrdil za priznavanje pogoja PCT; največkrat ob prehodu državne meje. Statistike posebej za tovrstne listine sicer ne vodimo.

Za kaznivo dejanje ponarejanja listin zagrožena triletna zaporna kazen

Vse osebe, ki ponarejeno javno listino (potrdila o izvedbi PCR testa, potrdila o prebolevnosti, potrdila o cepljenju itd.) hranijo ali uporabijo kot pravo, storijo kaznivo dejanje ponarejanje listin po 251. členu KZ-1. Ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, policisti listino zasežejo, osebo, ki je listino želela uporabiti kot pravo, pa kazensko ovadijo. Za kaznivo dejanje ponarejanja javnih listin je zagrožena kazen zapora do treh let.

Policija v okviru preiskave suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin po 251. členu KZ-1 preverja vse okoliščine storitve kaznivega dejanja in tudi kje, kdaj in kako so storilci pridobili ponarejeno potrdilo. Na ta način poskušamo ugotoviti identiteto in dokazati storitev kaznivega dejanja tudi "ponarejevalcu" tovrstnih potrdil. V nekaj primerih je policija uspešno identificirala storilce in jih bo tudi kazensko ovadila na pristojno okrožno državno tožilstvo.

Poziv prebivalcem k odgovornemu ravnanju

Vse, ki so jim znani konkretni primeri omenjenih zlorab, pozivamo, naj o tem obveščajo pristojne organe, v primeru kaznivih dejanj pa najbližjo policijsko enoto ali državno tožilstvo.

Ob tej priložnosti pa ponovno pozivamo tudi k odgovornemu ravnanju. Spoštujte ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih, saj lahko le vsi skupaj, z odgovornim in samozaščitnim vedenjem, ustavimo širjenje virusa.

Povezane vsebine

Spoštujmo ukrepe za zajezitev epidemije