Sorodne objave

 

Policisti Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana so – v sodelovanju s policisti postaj prometne policije Ljubljana, Celje in Kranj ter policisti Specializirane enote za nadzor državne meje – v ponedeljek, 15. novembra 2021, izvedli nadzor na t. i. avtocestnih nadzornih točkah. Od 13.00 popoldne do 1.00 ponoči so na Logu, Torovem in Kompoljah ustavili in kontrolirali 93 tovornih vozil in avtobusov. Napake oz. pomanjkljivosti so odkrili pri tretjini kontroliranih vozil.

IMG 20211117 WA0001

Na fotografiji konvoj treh tujih sedlastih vlačilcev s pripetim polpriklopnim in priklopnim vozilom, namenjenih specialni rabi; vozila so presegala največje dovoljene mere, tako po dolžini kot širini.

Med drugim so policisti na pristojno sodišče podali dva obdolžilna predloga, in sicer zoper voznika manjšega tovornega vozila, ki je vozil pod vplivom alkohola (rezultat 0,76 mg/l v izdihanem zraku), in zoper voznika vlačilca s polpriklopnikom, ki je po opravljenem testu za hitro ugotavljanje prisotnosti prepovedanih drog odklonil odrejeni strokovni pregled, da bi se potrdila prisotnost kokaina, ki jo je nakazal hitri test.

Izdanih 31 plačilnih nalogov in 14 izrečenih opozoril

Policisti so izdali 31 plačilnih nalogov in izrekli 14 opozoril. Iz prometa so izločili 14 tovornih vozil, od tega je bilo 7 preobremenjenih. 12 voznikom so policisti ob drugih prekrških očitali tudi prekoračeno hitrost vožnje, ki je za skupine vozil na avtocesti omejena na 80 km/h. Vozilo za prevoz sveže betonske mešanice je bilo preobremenjeno za okoli 8 ton ali za 26 odstotkov več od največje dovoljene skupne mase, ki je določena s predpisom. Prav tako so policisti izločili iz prometa sedlasti vlačilec s polpriklopnikom, ki je opravljal prevoz predimenzioniranega tovora, v nasprotju z dovoljenjem za izredni prevoz, ki ga je pridobil od pristojnega državnega organa.

Številne napake na zavornem in krmilnem sistemu tovornih in polpriklopnih vozil, ki lahko usodno vplivajo na varnost

Z uporabo diagnostične opreme so policisti na tovornih in polpriklopnih vozilih zaznali številne napake na zavornem in krmilnem sistemu ter na delih sistema za upravljanje izpustov. Po odrejenem in opravljenem izrednem tehničnem pregledu so se sumi policistov potrdili in sta bili dve vozili z odvzemom registrskih tablic začasno izločeni iz prometa. Napake na vitalnih sistemih motornega ali priklopnega vozila lahko usodno vplivajo na varnost v cestnem prometu.

Pet primerov nepravilno naloženega ali pritrjenega tovora

V petih primerih so policisti ugotovili, da je bil tovor na motornih in priklopnih vozilih naložen, pritrjen in zavarovan v nasprotju s predpisi. Nepravilno naložen ali zavarovan tovor predstavlja zelo veliko nevarnost za voznika in druge udeležence v prometu, kadar vozilo zaradi razmer v prometu močno zavira ali spreminja smer vožnje. Nepravilno naložen in pritrjen tovor se lahko premakne ali pade z vozila.

Ugotovljene so bile tudi kršitve, ki so povezane s časom trajanje vožnje, odmori in počitki voznikov – mobilnih delavcev.

IMG 20211117 WA0002

Pozno ponoči so policisti kontrolirali konvoj treh tujih (Nemčija) sedlastih vlačilcev s pripetim polpriklopnim in priklopnim vozilom, ki so namenjeni specialni rabi. Omenjena vozila so presegala največje dovoljene mere (dolžina in širina), za kar bi jim moral slovenski pristojni organ izdati dovoljenja za izredni prevoz, ki pa jih prevoznik ni imel oz. so bila dovoljenja neveljavna in potečena. Skladno z določili Zakona o cestah je bila voznikom izrečena globa v višini 1.000 evrov in zoper tujo pravno osebo za vsako vozilo po 3.000 evrov.

Nekatere kršitve so bile zelo izstopajoče in so predstavljale neposredno nevarnost za varen, umirjen in nemoten potek cestnega prometa. V avtocestni policiji si prizadevamo za varno udeležbo v cestnem prometu.