Sorodne objave

Galerija 18. marec 2022
 

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je danes, 23. novembra 2021, v Ljubljani potekalo zasedanje mednarodnega združenja specialnih enot Atlas, ki ga sestavljajo predstavniki specialnih enot držav članic Evropske unije.

 MG 9586

Na srečanju so strokovnjaki s tega področja poleg proračuna in načrta za delo združenja podrobneje obravnavali predvsem strategijo dela, posvetili pa so se tudi standardizaciji dela oziroma harmonizaciji znanja, veščin, opreme in usposabljanj specialnih enot držav članic.

 MG 9572

Srečanja se je uvodoma udeležil notranji minister Aleš Hojs. Kot je v svojem nagovoru dejal, je "ena od prednostnih nalog Evropske unije tudi boj proti terorizmu. Tema, ki je visoko na dnevnem redu našega predsedovanja. Poročilo EU o stanju in trendih v zvezi s terorizmom za leto 2021 ter ocena tveganja na področju boja proti terorizmu določata, da stopnja teroristične grožnje ostaja nespremenjena in je še vedno visoka. To zahteva tudi enako visoko stopnjo pripravljenosti operativnih enot za hitro in učinkovito odzivanje na terenu."

"Terorizem se spreminja. Postaja vedno bolj razdrobljen, razpršen in zato nepredvidljiv. Zato je pomembno, da se odzovemo, odziv pa mora biti pravočasen in poenoten. Vloga Atlasa je zato izjemnega pomena, saj zagotavlja skupne standarde, operativno izmenjavo in skupna usposabljanja protiterorističnih enot v EU."

 MG 9622

Udeleženci srečanja so si bili enotni, da je sodelovanje specialnih enot med državami dobro, in da je treba to sodelovanje v prihodnje še okrepiti. Srečanja sta se iz slovenske policije udeležila Damjan Žagar, poveljnik Specialne enote, in Goran Maršič, pomočnik poveljnika.