Sorodne objave

 

V ponedeljek, 21. februarja 2022, se začne prva letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden. Do 27. februarja bomo poostreno preverjali spoštovanje predpisov tako pri pešcih kot pri voznikih motornih vozil.

Bodi viden bodi previden letakPoleg preventivnih aktivnosti tudi okrepljen nadzor na cestah, zlasti v bližini prehodov za pešce

Akcijo izvajamo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, s katero želimo na ta način opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu, s poudarkom na varnosti otrok in starejših. V okviru akcije bo agencija izvedla analizo presoj varne cestne infrastrukture in okrepila preventivne aktivnosti ter razdelila več kot 7.000 odsevnikov, Policija pa bo okrepila nadzor na cestah.

Policisti bomo pri pešcih preverjali, ali uporabljajo odsevna telesa, varno prečkajo vozišče in hodijo po pravilni strani. Pri voznikih motornih vozil pa bomo pozorni zlasti na kršitve, kot je izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in hitrost vožnje.

Krajše poostrene nadzore bomo tako izvajali predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev.

Opozorilo voznikom motornih vozil, koles in e-skirojev

Vse voznike motornih vozil, pa tudi koles in skirojev, opozarjamo, da morajo biti med vožnjo izjemno pozorni na pešce in da jim ne smejo izsiljevati prednosti. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev (npr. pred šolami, v naseljih).

Zunaj naselij pa naj vozniki motornih vozil vozijo po sredini prometnega pasu, da čim bolj zmanjšajo možnosti trka z morebitnim pešcem, ki hodi ob vozišču. Hitrost vožnje naj prilagodijo predpisanim omejitvam in razmeram na cesti.

Opozorilo pešcem

Pešce pa opozarjamo, da morajo – prav tako kot ostali udeleženci v prometu – spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči ali ob slabši vidljivosti (npr. megla, mrak) obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

Zaradi odvračanja pozornosti od dogajanja v prometu (pozornost je lahko zmanjšana celo za 60 odstotkov!) tudi pešcem, ne le voznikom, odsvetujemo uporabo mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ipd.

V prometnih nesrečah lani umrlo 15 pešcev

V letu 2021 smo policisti pri pešcih ugotovili 3.730 kršitev cestnoprometnih pravil. V 548 prometnih nesrečah z udeležbo pešca je življenje izgubilo 15 pešcev, 11 v trčenju z osebnim vozilom in 4 v trčenju s tovornim vozilom. 9 od 15 pešcev ni bilo povzročiteljev prometne nesreče, v kateri so izgubili življenje.

Podrobnejši statistični podatki in videoposnetki so objavljeni v sporočilu AVP:  7.000 odsevnikov bo Agencija za varnost prometa razdelila za večjo varnost pešcev

Povezane vsebine

Vozniki, pazite na pešce!

Bodi preVIDEN - nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu ter opozorila voznikom