Sorodne objave

 

V Beogradu, Srbija, se zaključuje projekt tesnega medinstitucionalnega sodelovanja (t. i. twinning projekt) z naslovom Podpora pri ustanovitvi Urada SIRENE v Srbiji. Pri projektu je imela aktivno vlogo tudi slovenska policija.

Zaključne konference, ki je 6. julija 2022 potekala v Beogradu, so se poleg predstavnikov Srbije in koordinatorjev projekta iz avstrijske Agencije za evropsko integracijo in ekonomski razvoj (AEI) kot partnerji v projektu udeležili tudi predstavniki slovenske policije in Ministrstva za notranje zadeve.

20220706 110459

Navzoče so nagovorili slovenski veleposlanik v Srbiji Damjan Bergant, državni sekretar na srbskem notranjem ministrstvu Bojan Jocić, vodja projektne ekipe iz Slovenije Slavko Koroš, sedaj v. d. generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na MNZ, in namestnica šefa delegacije EU v Srbiji Mateja Norčič Štamcar. Projekt je nazadnje podrobneje predstavil Dušan Kerin, slovenski rezidenčni svetovalec v Srbiji. 

Rezultat dvoletnega projekta je priprava vseh elementov, tako pravnih, organizacijskih in tehničnih kot tudi tistih s področja človeških virov, potrebnih za vzpostavitev urada SIRENE v Srbiji in za delovanje druge generacije schengenskega informacijskega sistema. Njegovi končni uporabniki v Srbiji bodo tamkajšnje notranje ministrstvo, policija, carina ter pravosodno in zunanje ministrstvo. Izdelane so bile tudi ocene trenutnih tehničnih, pravnih in organizacijskih pogojev, da bi ugotovili, kateri koraki so potrebni za izpolnitev opredeljenih standardov, da bo lahko tak urad zaživel tudi v Srbiji.

Nacionalni uradi SIRENE predstavljajo temelj mednarodnega policijskega sodelovanja v schengenskem območju, ki temelji na medsebojni izmenjavi podatkov in razpisov za iskanje oseb in predmetov.

20220706 112231

Od leta 2020 so slovenski strokovnjaki redno obiskovali Srbijo in izpeljali vse načrtovane projektne aktivnosti. Da bi srbske kolege čim bolje pripravili na vzpostavitev urada in njegovo delovanje, so slovenski strokovnjaki v tem času izvedli številna usposabljanja ne le v Beogradu, ampak po vsej Srbiji (Novi Sad, Subotica, Vršac, Užice, Priboj, letališče Beograd, Preševo, Dimitrovgrad idr.).

Več informacij o projektu: Podpora pri pripravi na ustanovitev urada “Supplementary Information Request at the National Entries” (SIRENE) v Srbiji (zgibanka)

Udelezenci konference

Povezane vsebine

Slovenska policija bo pomagala Srbiji pri ustanovitvi urada SIRENE

V okviru podpore Srbiji pri ustanovitvi SIRENE biroja nastala nova brošura

Nacionalni urad SIRENE

 

Logo projekta

Logotip EUprojekt