Sorodne objave

 

Začenjamo drugi del letošnje nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi (pre)viden. V ta namen bomo policisti v dneh od 3. do 16. oktobra 2022 poostreno preverjali spoštovanje predpisov tako pri pešcih kot pri voznikih motornih vozil. V ospredju kampanje je spodbujanje rabe odsevnikov.

Akcijo izvajamo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, da bi opozorili na varnost pešcev, ki so jeseni in pozimi med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu.

AkcijaPesec novkonf fotoAVP

Na današnji skupni novinarski konferenci ob začetku akcije so predstavniki AVP in Policije izpostavili predvsem problem nezadostne uporabe odsevnikov. Po navedbi direktorja agencije Jožeta Hribarja je namreč v zadnjih petih letih, od leta 2016 do septembra letos, 49 pešcev umrlo v temnem delu dneva in niti eden izmed njih v času prometne nesreče ni nosil odsevnika niti ni imel odsevne površine na oblačilih.

IvanKapun fotoAVP

"Policisti bomo pri nadzoru pozorni na nepravilno prečkanje pešcev, nošenje odsevnih teles in oblačil v pogojih zmanjšane vidljivosti, pa tudi na uporabo telefonov," je poudaril mag. Kapun.

Okrepili bomo nadzor na cestah. Preverjali in ozaveščali bomo tako pešce kot voznike

Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je napovedal, da bomo policisti v času aktivnosti za večjo varnost pešcev ob svojem rednem delu pozorni na kršitve cestnoprometnih predpisov pešcev.

"Preverjali bomo, ali pešci uporabljajo odsevna telesa, še zlasti ob zmanjšani vidljivosti, ali varno prečkajo vozišče in hodijo po pravilni strani. Pri voznikih motornih vozil pa bomo pozorni zlasti na kršitve, kot sta izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in neprilagojena hitrost vožnje. Naše aktivnosti bodo usmerjene tudi v umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo. Krajše poostrene nadzore bomo tako izvajali predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev," je dejal mag. Kapun.

Opozorilo pešcem

Pešce opozarjamo, da morajo – prav tako kot ostali udeleženci v prometu – spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči ali ob slabši vidljivosti (npr. megla, mrak) obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

Zaradi odvračanja pozornosti od dogajanja v prometu (pozornost je lahko zmanjšana celo za 60 odstotkov!) tudi pešcem, ne le voznikom, odsvetujemo uporabo mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ipd.

Opozorilo voznikom motornih vozil, pa tudi koles in e-skirojev

Vse voznike motornih vozil, pa tudi koles in skirojev, pa opozarjamo, da morajo biti med vožnjo izjemno pozorni na pešce. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev (npr. pred šolami in vrtci, v naseljih, v bližini otroških igrišč, domov za starejše ...). Ustrezno naj znižajo hitrost vožnje in pred prehodi pešcem odstopijo prednost. Kolesarji in vozniki e-skirojev se lahko v conah za pešce gibljejo izključno s hitrostjo pešca, torej največ do 5 km/h, še bolj varno pa je, če sestopijo.

Zunaj naselij, kjer ni pločnikov, naj vozniki motornih vozil vozijo po sredini prometnega pasu, da čim bolj zmanjšajo možnosti trka z morebitnim pešcem, ki hodi ob vozišču. Hitrost vožnje naj prilagodijo predpisanim omejitvam in razmeram na cesti. Upoštevajo naj, da se na mokri ali spolzki podlagi zavorna pot podaljšuje.

AkcijaPesec novkonf fotoAVP 3

V temi in mraku lahko aktivna raba odsevnikov reši življenje

Ker pri AVP ugotavljajo, da več kot 90 odstotkov pešcev v temi še vedno ne uporablja odsevnikov, bo agencija bo v času akcije okrepila preventivne aktivnosti in po Sloveniji razdelila več kot 6.000 odsevnikov. Pripravili so tudi interaktivno izobraževanje za 160 osnovnošolcev v motorično-didaktični igralnici za učenje otrok o varnosti v prometu, s posebnim poudarkom na varnosti pešcev. V Ljubljani bo poleg tega do konca leta na različnih linijah vozilo pet mestnih avtobusov, opremljenih s sporočili Bodi viden, bodi previden.

V prometu letos umrlo že 9 pešcev. Največkrat usodne nesreče na lokalnih cestah v naseljih

V letu 2022 (do vključno 29. septembra) smo policisti pri pešcih ugotovili 2.158 kršitev cestnoprometnih pravil. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 388 pešcev, od katerih jih je 9 umrlo, 65 je bilo hudo telesno poškodovanih in 272 lahko telesno poškodovanih. V 52 primerih so pešci sami povzročili prometno nesrečo. Največ smrtnih prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi na lokalnih cestah v naselju, najbolj kritično obdobje v letu pa so pozna jesen, zima in zgodnja pomlad.

Podrobnejši statistični podatki o prometnih nesrečah z udeležbo pešcev v zadnjih letih in o vzrokih zanje so objavljeni v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa: Ob začetku tedna otroka in novega študijskega leta se je začela preventivna akcija za večjo varnost pešcev

Povezane vsebine

Bodi preVIDEN - nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu ter opozorila voznikom

Vozniki, pazite na pešce!