Sorodne objave

 

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav z delegacijo se je 4. in 5. oktobra 2022 v Haagu na Nizozemskem udeležil konvencije evropskih policijskih šefov (ang. European Police Chiefs Convention - EPCC).

IMG 20221004 WA0004

Letošnje srečanje generalnih direktorjev policij iz EU in držav članic schengenskega območja, šefov carin, predstavnikov Europola, Evropske komisije in drugih agencij EU je potekalo v soorganizaciji Europola in češkega predsedstva Svetu EU. Namenjeno je bilo strokovnim delavnicam o tveganjih in priložnostih v globalnem varnostnem okolju, rabi novih tehnologij pri policijskem delu ter krepitvi sodelovanja med policijskimi in carinskimi organi, ki se jih je udeležilo več kot 40 strokovnjakov iz držav EU, Združenega kraljestva, Združenih držav Amerike, Brazilije, Japonske, Mehike in Kanade.

francoska bilaterala10

Generalni direktorji in drugi visoki gostje so razpravljali o aktualnih vprašanjih, s katerimi se pri delu srečujejo policije, in prihodnosti policijskega dela v globalnem okolju. Osredotočili so se tudi na področje umetne inteligence. Lindav je ob tem dejal: "Po eni strani umetna inteligenca prinaša priložnosti za organe pregona, po drugi strani pa je to lahko tudi priložnost za razmah kriminala. Pomembno je najti ravnotežje med krepitvijo vloge organov odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj in ohranjanjem temeljnih pravic in varstva osebnih podatkov, pri tem pa je treba upoštevati tudi načeli nujnosti in sorazmernosti."

francoska bilaterala1

Šefi policij so razpravljali tudi o sodelovanju med Interpolom in EU na področju preprečevanja in boja proti spolnim zlorabam otrok, ki je ena prednostnih nalog slovenske policije in Ministrstva za notranje zadeve. "Sodelovanje Interpola z EU je zelo pomembno, saj gre za kriminaliteto, ki presega meje EU, predvsem zaradi globalnosti interneta," je povedal Lindav. Slovenija je sicer priključena Interpolovi bazi za identifikacijo otrok, žrtev spolnih zlorab v Sloveniji in po celem svetu. "Pri tej hudi organizirani mednarodni kriminaliteti morajo države tesno sodelovati," je še poudaril Lindav.

IMG 20221005 WA0005

Ob robu konference je Lindav opravil dvostransko srečanje z generalnim direktorjem francoske državne policije Frédéricom Veauxem. Ta se je slovenski policiji zahvalil za priznanje srebrni znak policije za sodelovanje, ki ga je francoska policija prejela za sodelovanje in pomoč pri uspešnem zagotavljanju visokih standardov varovanja zunanje schengenske meje. V sklopu dogodka se je v. d. generalnega direktorja policije srečal tudi s slovenskimi policisti, ki delujejo na Europolu, in si ogledal prostore, kjer delujejo slovenski oficirji za zvezo. Podrobneje pa si je pogledal tudi operativni center agencije Europol. Ob tej priložnosti je Lindav poudaril, da je agencija Europol pomembna partnerica slovenski policiji, in izrazil željo po nadaljnjem učinkovitem in odličnem operativnem sodelovanju.

celotna SL delegacija

Celotna slovenska delegacija