Slovenska policija in Ministrstvo za notranje zadeve organizirata mednarodno konferenco policijskih in drugih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s preiskovanjem pogrešanih oseb - med njimi zlasti pogrešanih otrok in starejših ljudi. Srečanje poteka pod okriljem evropske Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe (PEN-MP), ki je pridružena Delovni skupini za organe pregona Sveta EU, in v sodelovanju z mednarodno fundacijo AMBER Alert Europe. Mednarodna konferenca, na kateri bodo obravnavali eno od najbolj kompleksnih področij policijskega dela, bo potekala 18. in 19. oktobra 2022 v Ljubljani.

Clipboard01

Konferenco bodo z uvodnimi nagovori odprli mag. Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve, Damjan Miklič, vodja Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe (EU) in vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte v slovenski policiji, ter Frank Hoen, ustanovitelj in predsednik fundacije AMBER Alert Europe. Na njej bodo ugledni predavatelji s svojimi predstavitvami spodbudili premislek o opravljenem delu ter raziskali sedanje in prihodnje možnosti delovanja pri obravnavi pogrešanih oseb.

Predstavili bodo različne operativne in druge vidike iskanja pogrešanih oseb za doseganje dolgoročnega cilja na tem področju, tj. oblikovanja skupnega evropskega pristopa k obravnavi pogrešanih oseb, predvsem pogrešanih otrok.

Poleg policijskih strokovnjakov iz 25 evropskih držav, Avstralije, Kanade in ZDA na konferenci sodelujejo tudi predstavniki Interpola, Europola in Frontexa, Delovne skupine za organe pregona (LEWP) Sveta EU, bavarske policije ter policijskih akademij iz Ljubljane, Zagreba in Spodnje Saške v Nemčiji.

Prisotni so tudi predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva in tujih organizacij, kot so Meta Inc. iz ZDA, Locate International iz Velike Britanije in Univerza Ludvika in Maksimilijana iz Münchna.

Srečanje bo potekalo v Hotelu Lev v Ljubljani, Vošnjakova 1.

Medijski program za torek, 18. oktobra 2022

9.00: uvodni nagovori

9.40: izjave mag. Tatjane Bobnar, ministrice za notranje zadeve, Damjana Mikliča, vodje Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe (EU) in vodje Oddelka za krvne in seksualne delikte v slovenski policiji, Franka Hoena, ustanovitelja in predsednika fundacije AMBER Alert Europe, ter Emily Vacher iz Meta Inc. (dvorana Karantanija v Hotelu Lev)

Po srečanju bomo objavili sporočilo za javnost.