Sorodne objave

 

Med preventivno akcijo za večjo varnost pešcev, ki je potekala od 3. do 16. oktobra 2022, smo policisti ugotovili 2.228 kršitev. 

240 kršitev, ki bi lahko ogrozile varnost pešcev, smo odkrili pri voznikih motornih vozil, kar 1.988 kršitev pa so zakrivili pešci sami, kar predstavlja 89,2 odstotka vseh obravnavanih kršitev v tem času. Od 2.228 ugotovljenih kršitev smo v 1.624 primerih kršitelje zgolj opozorili.

Med najpogostejšimi kršitvami pri voznikih motornih vozil je izsiljevanje prednosti na prehodu za pešce, pešci pa največkrat ne upoštevajo rdeče luči, nepravilno prečkajo vozišče, hodijo po nepravilni strani in so neustrezno osvetljeni.

Tudi drugi del letošnje nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev, v okviru katere smo poostreno preverjali spoštovanje predpisov tako pri pešcih kot pri voznikih motornih vozil, smo izvajali skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP).

Pedestrian 925850 StockSnap Pixabay

Več kot 90 odstotkov pešcev v temi ne uporablja odsevnikov, ugotavljajo na AVP. V ospredju letošnje kampanje je bilo zato spodbujanje rabe odsevnih teles.

Pešci sodijo med najbolj ranljive skupine prometnih udeležencev, zato znova opozarjamo: pešci, bodite (pre)vidni in poskrbite za svojo varnost. Opozarjamo pa tudi voznike, naj pazijo na pešce, saj so jeseni in pozimi med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu.

Povezane vsebine

Ne pozabite na odsevnik! Poteka akcija za večjo varnost pešcev

Bodi preVIDEN - nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu ter opozorila voznikom

Vozniki, pazite na pešce!

Javna agencija RS za varnost prometa