Sorodne objave

 

V ponedeljek, 7. novembra 2022, se začenja vseslovenska akcija Slovenija Piha 0.0, s katero želimo ob praznovanju martinovega vplivati na zmanjšanje škodljive in tvegane rabe alkohola pri udeležencih v prometu in celovito opozarjati na druge škodljive učinke alkohola za posameznika in družbo.

04112022 Nk Slovenija piha 00

V ta namen so na Ministrstvu za zdravje, skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Sektorjem prometne policije Generalne policijske uprave organizirali novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti Vesna Marinko in vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je uvodoma izpostavila, da je alkohol glavni dejavnik tveganja za nastanek nesreč, saj vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo kar 1.500 prometnih nesreč. "Pitje alkohola na način in v količinah, ki presegajo mejo manj tveganega pitja, prinaša grožnjo za zdravje in blagostanje posameznika, njegove družine, ožje in širše okolice ter celotne družbe. Alkohol deluje opojno, škodljivo in povzroča zasvojenost", je povedala in dodala, da se posledice pitja alkohola pogosto kažejo tudi skozi kršitve javnega reda in miru. "Ugotavljamo, da približno 13–15 odstotkov vseh kršitev javnega reda in miru povzročijo opiti kršitelji. Posledice se prav tako kažejo v cestnem prometu s povzročitvijo prometnih nesreč, pa tudi v boleznih, pomanjkanju, odsotnosti z dela, porušenih medsebojnih odnosih in nasilju. Z opozarjanjem na škodljive učinke alkohola uresničujemo tudi Resolucijo o duševnem zdravju", je poudarila ministrica Bobnarjeva.

Slovenija piha 00 2022

Več o akciji Slovenija piha 0,0 in koncertu Policijskega orkestra s skupino Mi2

Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pa škodljiva raba alkohola v Sloveniji predstavlja velik javnozdravstveni, ekonomski in tudi družbeni problem. "Žal smo v Sloveniji sprejeli pitje alkohola v družbi kot nekaj samoumevnega. Po številkah smo med državami Evropske unije na 7. mestu po porabi alkohola, kar želimo na Ministrstvu za zdravje s pozitivnim pristopom spremeniti. Zato želimo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje narediti korak naprej v izboljšanju javnega zdravja in spodbujanju zdravega življenjskega sloga," je povedal minister in zaključil, da je zdravje vrednota in preventiva je tista, ki ji moramo v prihodnje posvetiti več pozornosti.

Vodja sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti Vesna Marinko je spomnila, da ministrstvo za zdravje redno sofinancira različne aktivnosti in programe, ki jih izvajajo nevladne organizacije v sodelovanju s strokovnimi institucijami, s ciljem preprečevanja tvegane in škodljive rabe alkohola. Aktivnosti se osredotočajo predvsem na mlade, programi pa vključujejo tudi aktivnosti za promocijo zdravega življenjskega sloga, ozaveščanje o posledicah pitja alkohola, preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, pomoč osebam, ki škodljivo pijejo, in njihovim družinam.

Napovedali so še, da se v ponedeljek, 7. novembra 2022, začne preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcija bo potekala do konca martinovanja, in sicer do nedelje, 13. novembra 2022. Kot je dejal vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun, bodo policisti v tem času pri voznikih preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Tiste, ki bodo "napihali 0,0", čaka posebna nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu Policijskega orkestra z gosti, ki bo konec novembra.

Okoli martinovega številne nesreče zaradi opitih voznikov

Novembrski čas okoli martinovega je znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. Zato letos že sedmič zapored v okviru akcije Slovenija piha 0,0 in v okviru akcije Alkohol, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, voznikom sporočamo, da so opiti vozniki nevarni vozniki, pa tudi, da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu. V okviru nadzora nad psihofizičnim stanjem vsakemu vozniku, ki ga imamo v postopku, odredimo preizkus alkoholiziranosti; po potrebi pa s hitrimi testi ugotavljamo tudi prisotnost drog v organizmu. Podoben nadzor bomo izvajali še naslednji mesec, v t. i. veselem decembru, ko bodo naše aktivnosti tudi evropsko usklajene, saj jih bo koordiniral Roadpol, evropska zveza prometnih policij.

Opiti vozniki krivi za vsako peto smrtno nesrečo

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake pete smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostni skupini od 25 do 34 let. V letošnjem letu se je stopnja alkoholiziranosti zvišala iz 1,41 na 1,44 g alk/kg krvi.

Udeležencem cestnega prometa se že po enem kozarcu zaužitega alkohola zmanjšajo motorične sposobnosti. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Za volan le trezni!

Kot je še poudaril vodja prometne policije mag. Ivan Kapun, smo za prometno varnost odgovorni prav vsi prometni udeleženci: "Če ste opiti, ne sedajte za volan, temveč si prevoz na zabavo in z nje načrtujte vnaprej. Ne zaradi kazni, temveč zaradi lastne varnosti in varnosti drugih prometnih udeležencev. Skupaj poskrbimo, da bodo naše ceste varne za vse."