Sorodne objave

 

V času med 25. novembrom in 10. decembrom potekajo mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. V teh dneh bomo policisti in policistke poleg rednega dela še dodatno pozornost namenjali osveščanju javnosti o tej problematiki ter različnim preventivnim aktivnostim.

Nasilje1 2

Videoklip

Nasilje v družini pomeni premoč storilca nad žrtvijo

Nasilje v družini se pojavlja v različnih oblikah in ga je včasih težko prepoznati.

Najpogosteje se začne s psihičnim nasiljem, ki ga žrtev začetka pogosto niti ne doživlja kot nasilje. Sem štejemo ljubosumje, zalezovanje, žaljenje, prepiranje, poniževanje, kričanje, zmerjanje ipd. Storilec spretno manipulira z žrtvijo in izkazuje svojo prevlado nad njo. Žrtev tako postopoma izolira od njene družbene mreže, družine, prijateljev in tako žrtev ostane sama s storilcem, od koder sama težko najde izhod.

Psihičnemu nasilju pogosto sledi fizično nasilje, pa tudi spolno in ekonomsko. Nasilje v družini je včasih zunanjemu opazovalcu težko vidno, saj se dogaja med štirimi stenami, v prostorih, kjer naj bi se vsi posamezniki počutili varne, ljubljene, sprejete.

pisma

Posledice nasilja v družini niso vedno vidne, so pa hude

Posledice nasilja niso vedno vidne na telesu žrtve, se pa gotovo kažejo na psihičnem področju. Zaradi fizičnega nasilja morajo žrtve pogosto poiskati zdravniško pomoč, poškodbe pa so lahko doživljenjske in nepopravljive. Na psihičnem področju se lahko pri žrtvi kaže kot posttravmatska stresna motnja, motnje spomina, depresija, anksioznost, nizka ali negativna samopodoba, pa tudi težave z vzpostavljanjem odnosov.

Nasilje v družini ne prizadene samo neposrednih žrtev, temveč tudi priče, ki so najpogosteje otroci. Čeprav otroci morda niso izkusili nobenega neposrednega (fizično) nasilnega dogodka, pa so vseeno slišali prepire med staršema, razbit inventar ali poškodbe pri staršu. Tudi to na otrocih pušča hude in nepopravljive posledice, zato so otroci žrtve, tudi če so zgolj prisotni ob nasilju.

glasba

Za žrtev je iskanje pomoči izredno težko – pomagajte in prijavite nasilje

Zaradi izolacije, sramu, stigme, sramote, strahu zaradi groženj povzročitelja ali socialne in ekonomske odvisnosti od storilca žrtve pogosto težko same poiščejo pomoč. Odhod od nasilnega partnerja je dolgotrajen in naporen proces in veliko žrtev tega ne zmore.

Ko žrtev sprejme odločitev, da bo zapustila nasilnega partnerja in si na novo oblikovala življenje, tega ne zmore sama, brez pomoči družine in prijateljev. Morda žrtev za odhod od partnerja nima dovolj poguma in moči, boji se reakcije storilca, boji se za svoje otroke.

Dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini so pravzaprav namenjeni opogumljanju vseh vas, ki veste, da so vaši znanci, prijatelji ali sorodniki žrtve nasilja v družini, da v njihovem imenu podate prijavo in tako žrtvi pomagate, da se reši iz oklepa nasilnega odnosa in varno zaživi. Varno življenje je pravica vseh ljudi.

otroska slika

Ne spreglej. Prijavi nasilje v družini, pokliči na 113!

Policija bo vsako prijavo nasilja v družini obravnavala skrbno in strokovno.

Da lahko pomagamo žrtvam nasilja v družini, potrebujemo vašo prijavo, ki jo lahko tako žrtve kot vsi ljudje, ki izvejo za nasilje v družini, podajo na najbližji policijski postaji ali na telefonski številki 113.

Še posebej k prijavi nasilja v družini spodbujamo delavce v šolah, delodajalce, zdravstvene in druge delavce, ki pri svojem delu zaznajo, da je otrok ali odrasla oseba žrtev nasilja in ne zna ali zmore sama poiskati pomoči.

Povezane vsebine

Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji