Sorodne objave

 

Agencija za varnost prometa, Policija, Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot in Zavod Vozim so na dogodku za medije danes, 6. decembra 2022, skupaj pozvali k odgovorni vožnji, da bi najlepši mesec v letu ostal tudi v lepem spominu.

z leve staba razborsek mag felser vehovec marinko1 1

Policisti med 5. in 11. decembrom poostreno nadziramo psihofizično stanje voznikov. Preverjali bomo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas. Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodite odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola odpovejte!

Letos je do 4. decembra zabeleženih 1.416 prometnih nesreč zaradi alkoholiziranega povzročitelja, kar je 4 % več, kot v enakem obdobju lani, beležimo 5 % manj lažjih telesnih poškodb ter 10,8 % več hudih telesnih poškodb. Vendar pa letos zaradi alkoholiziranih povzročiteljev beležimo najmanj smrtnih žrtev doslej. Umrlo je 17 oseb, oziroma 54 % manj kot lani (37 oseb). Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je letos v teh v prometnih nesrečah znašala 1,44 promila. Največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo iz starostnih skupin od 35-44 let in od 55-64 let. Največ hudih telesnih poškodb so povzročili mladi v starosti od 25-34 let. V zadnjih treh letih sta bili ženski pod vplivom alkohola odgovorni za dve smrti, moški pod vplivom alkohola pa za kar 77. Glede na kategorijo udeleženca je bilo letos največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč voznikov osebnega avtomobila (7), po trije so bili kolesarji in motoristi, umrl je tudi alkoholiziran voznik e-skiroja. 78 prometnih nesreč so povzročili udeleženci pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, umrlo je 11 oseb. Zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola in drog so letos izgubile življenje tri osebe.

Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je dejal: "Statistika žal potrjuje vsem poznane ugotovitve, da se vozne sposobnosti voznika, ki vozi pod vplivom alkohola, bistveno poslabšajo, posledično pa se zelo povečujejo možnosti za povzročitev prometne nesreče. V določenih primerih tudi do 25 x. Pred nekaj dnevi smo vstopili v decembrski čas, ki je povezan tudi z druženji in praznovanji, za katera si vsi želimo, da se končajo brez slabih izkušenj, zato je pomembno, da razmišljamo tudi o tem, kako bomo varno prišli domov."

Policija je v letošnjem letu opravila že preko 380.000 preizkusov alkoholiziranosti in obravnavala več kot 12.000 alkoholiziranih voznikov, kar je približno1.000 več kot v zadnjih letih. Ta številka sicer pove, da je policija na tem področju bolj aktivna, žal pa so takšne številke hkrati tudi zaskrbljujoče.

"V tem tednu se priključujemo vseevropski akciji, v kateri bomo policisti po celi Evropi poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Poleg sodelovanja v preventivnih aktivnostih, s katerimi želimo predvsem ozaveščati ljudi, napovedujemo večje število poostrenih nadzorov v različnih delih dneva in na več različnih relacijah. Vozniki, pri katerih bomo ugotavljali druge kršitve cestnoprometnih predpisov, prav tako lahko pričakujejo, da bo z njimi opravljen še preizkus alkoholiziranosti. Naša želja je, da sporočilo o nevarnostih, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola, pride do slehernega udeleženca v cestnem prometu. Prepričani smo, da bo večina poskrbela za varno udeležbo v cestnem prometu, žal pa se še vedno srečujemo z določenim deležem voznikov, ki še vedno sedejo za volan pod vplivom alkohola, v zadnjih letih vse bolj tudi pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi. V prometu se obnašajte odgovorno - šibkejši udeleženci naj najprej poskrbijo za lastno varnost,  vozniki naj v slabših voznih razmerah vozijo s prilagojeno hitrostjo, za volan pa naj se usedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju," je še dodal Vehovec.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.