Sorodne objave

 

Začenjamo akcijo poostrenega nadzora na smučiščih in nadzora nad vožnjo v naravnem okolju. Od 1. do 27. januarja letos smo namreč policisti na slovenskih smučiščih obravnavali že 11 nesreč s hudimi telesnimi poškodbami, v petih primerih je šlo za otroke oziroma mladoletnike.

IMG 4235

Obdobje poostrenega nadzora je od ponedeljka, 30. januarja, do vključno nedelje, 12. februarja 2023.

Pogostejši nadzori na smučiščih za večjo varnost smučarjev

Med prihajajočimi zimskimi počitnicami, ki bodo letos šolarje razveselile malo prej kot v preteklih letih, bomo policisti poostreno preverjali spoštovanje predpisov na smučiščih in skrbeli za varnost smučarjev med njihovim predajanjem zimskim radostim.

Ciljna skupina naših aktivnosti za večjo varnost na smučiščih so predvsem otroci do 14. leta starosti in njihovi spremljevalci (starši, učitelji smučanja, žičničarji, nadzorniki smučišč idr.).

Na smučiščih bomo policisti ugotavljali predvsem prekrške, povezane s psihofizičnim stanjem smučarjev, in kršitve smučarjev, s katerimi so neposredno ogrožali druge uporabnike smučišč. Obravnavali bomo tudi nesreče na smučišču s hujšimi posledicami.

IMG 9977

Poznate osnovna pravila obnašanja na smučišču?

Vsak smučar mora dobro poznati ukrepe za varno smučanje in deset osnovnih pravil obnašanja na smučišču (FIS pravila), pa tudi znake, s katerimi so opremljena smučišča. Med nasveti smučarjem in drugim osebam na smučišču poudarjamo zlasti naslednje:

  • prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram;
  • posebno pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča;
  • zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke do vključno 14. leta, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle;
  • smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču;
  • pazite na svojo smučarsko opremo oziroma je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, pozorni pa bodite tudi na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo.

Policisti v Trenti 2 fotoPUNovaGorica

Skupaj z okoljskimi inšpektorji bomo preverjali tudi vožnjo v naravnem okolju, kjer je ta prepovedana

Po podatkih policije se v Sloveniji povečuje število kršitev prepovedi vožnje v naravnem okolju, tudi pozimi. Gre predvsem za vožnjo z motornimi sanmi, motorji za motokros, štirikolesniki z vgrajenimi gosenicami ipd. Na povečano problematiko vse pogosteje opozarjajo tudi različne nevladne okoljevarstvene organizacije.

Največ kršitev ugotavljamo v gozdovih izven gozdnih cest in na oziroma ob smučiščih. K uporabi naštetih prevoznih sredstev spodbujajo tudi nizke temperature in ponekod obilna snežna odeja. Žal pa kršitelji pozabljajo, da pri tem uničujejo naravno okolje in da prihaja tudi do nesreč. Poleg povzročanja škode naravi so vožnje moteče tudi za planince, tekače na smučeh in druge ljubitelje narave.

Zato bo hkrati s poostrenim nadzorom na smučiščih v sodelovanju z Inšpektoratom RS za okolje in prostor potekal tudi nadzor nad vožnjo v naravnem okolju. Nadzor se bo izvajal zlasti z namenom ozaveščanja, opozarjanja in preprečitve nezakonitega ravnanja, katerega posledica so poškodbe naravnega okolja in ogrožanje življenjskega prostora rastlinskih in živalskih vrst. Akcija bo potekala zlasti na zavarovanih območjih, območjih Nature 2000 in območjih naravnih vrednot državnega pomena.

Povezane vsebine

10 osnovnih FIS pravil

Varnost na snegu

Pooblastila policistov na smučišču