Sorodne objave

 

V tednu od 13. do 19. februarja 2023 bo na slovenskih cestah potekal prvi letošnji poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Vsakoletna nacionalna preventivna akcija, ki jo policisti izvajamo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, je namenjena skrbi za varnost omenjene kategorije voznikov. Nadzor je usklajen z združenjem evropskih prometnih policistov ROADPOL in bo potekal v več evropskih državah.

GettyImages 172637487 Rouzes kolona tovornih vozil

Čas in lokacije nadzora tovornega in avtobusnega prometa

Policisti bomo izvajali nadzor prometa v različnih časovnih obdobjih, ne samo v dopoldanskem času, pri tem pa se bomo osredotočili zlasti na slovenske avtoceste in hitre ceste. Pri nadzoru se bodo ugotavljale najpogostejše kršitve voznikov navedenih vozil.

Na kaj bomo še posebno pozorni?

Preverjali bomo zlasti spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Poleg tega bomo pozorni na kršitve prepovedi prehitevanja tovornih vozil na avtocestah in na morebitne kršitve, ki so povezane s prevozi lesa.

Na cesto le z očiščenim vozilom

Glede na vremenske razmere bomo pozorni tudi na morebitne kršitve neočiščenih vozil zaradi snega oziroma ledu na njih, ki bi ob padanju z vozil v zimskih razmerah lahko ogrožala druge udeležence v prometu.

Vozniki, poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu!

Policisti nenehno opozarjamo, da je utrujenost voznikov pomemben dejavnik tveganja, saj lahko privede do hudih posledic. Zato ponovno pozivamo k upoštevanju predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi varnosti. Le spočit voznik je namreč lahko varen in zanesljiv. Predlagamo vam, da ukrepate že ob prvih znakih zaspanosti, ko lahko še varno ustavite vozilo. Po potrebi si privoščite kratek spanec (zadostuje že 15–20 minut), nato pa se osvežite, spijte kavo in šele nato nadaljujte svojo pot.

Vam je že "kliknilo"? Varnostni pas vam lahko reši življenje!

Že ničkolikokrat se je pokazalo, da pripet pas rešuje dragocena življenja. Tako kot je pomembno, da se vi pripnete za volanom, je pomembno tudi, da ustrezno pripnete in zaščitite svoj tovor. Za posamezno vrsto tovora veljajo posebna pravila, zato vam svetujemo, da se seznanite z njimi in jih upoštevate. O tem si lahko preberete v brošuri: Nasveti za varen prevoz tovora (brošura Javne agencije RS za varnost prometa)

Več informacij o preventivni akciji najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Povezane vsebine

Varnost v prometu