Sorodne objave

 

V ponedeljek, 6. marca 2023, se začenja nacionalna akcija Varnostni pas varuje vas, ki bo potekala vse do 12. marca 2023. V tem obdobju bo potekal tudi evropsko usklajen nadzor Seatbelt, ki ga bodo izvajale prometne policije po vsej Evropi. Akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, je namenjena opozarjanju na pomen pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu.

Policisti vas ob tej priložnosti pozivamo, da se v vozilu pripnite vedno in brez izgovorov. In to na vsaki, tudi najkrajši poti!

varnostni pas IMG 2717

Policisti bomo ob rednem delu preverjali, ali so potniki v vozilu pripeti

Vsaka policijska uprava bo v tem času izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov ter ustreznega zadrževalnega sistema, sicer pa bomo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali poostreno tudi ob rednem delu. Pri nadzoru bodo preverjali tudi, ali med vožnjo uporabljate naprave in opremo, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje.

Varnostni pas vam lahko reši življenje

Ali se zavedate, da bi se z močjo rok in nog lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h? Uporaba varnostnega pasu je zato predpisan in nujni sestavni del varne vožnje.

Pravilna uporaba varnostnega pasu v sedmih korakih

1. Najprej ustrezno nastavimo vzglavnik, tako da je njegov vrh v višini vrha glave.
2. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino, tako da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.
3. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame.
4. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe.
5. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in da slišimo "klik".
6. Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit.
7. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in da čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

Povezane vsebine

Varnostni pas je eden pomembnejših izumov za večjo varnost voznikov in potnikov v vozilu

Varnostni pas rešuje življenja (video)