Sorodne objave

 

Slovenski policisti smo se v sredo, 20. septembra 2023, s poostrenim nadzorom prometa pridružili skupni Roadpolovi akciji in mednarodnim aktivnostim, usmerjenim v en sam cilj – nič smrtnih žrtev v prometu, vsaj za en dan. Ponosni sporočamo, da smo tudi letos ta cilj izpolnili. V Sloveniji na ta dan za posledicami prometne nesreče ni umrl nihče! Dodatno smo veseli podatka, da tudi letos tega dne na slovenskih cestah ni bilo niti ene prometne nesreče s hudimi telesnimi poškodbami.

RoadSafetyDays Video zajem slike8

Evropski dan brez smrtnih žrtev v prometu smo podprli tudi v Sloveniji. Prepričani smo namreč, da takšne akcije dajejo otipljive rezultate in da je zato pri tovrstnih prizadevanjih še kako vredno vztrajati.

V mednarodni akciji sodelovale vse evropske države. Cilj dosegli v desetih, med njimi je tudi Slovenija!

Slovenija je (po začasnih, trenutno razpoložljivih podatkih) ena od desetih evropskih držav, ki lahko poročajo, da omenjenega dne niso beležile smrtnih žrtev (poleg Slovenije še Belgija, Bolgarija, Ciper, Finska, Hrvaška, Latvija, Malta, Nizozemska in Švica). Zagotovo pa to ni le zasluga poostrenih policijskih nadzorov, ampak se lahko za ta dosežek zahvalimo vsem voznikom, ki so na ta dan zavestno vozili še bolj odgovorno kot ponavadi in tako prispevali k boljši prometni varnosti.

Med poostrenim nadzorom po vsej državi smo se posvetili zlasti odkrivanju prehitre vožnje in premajhne varnostne razdalje

Policisti postaj prometne policije in Specializirane enote za nadzor prometa smo v sredo, 20. septembra, na območju celotne države izvajali številne aktivnosti, ki so vključevale predvsem nadzor razdalje med vozili in merjenje prekoračitev hitrosti. Gre namreč za kršitve, ki so med glavnimi vzroki za smrtne prometne nesreče pri nas. Samo med nadzorom na avtocestnem omrežju smo odkrili 179 kršitev zaradi neustrezne razdalje med vozili, dodatno smo neustrezno razdaljo izmerili pri 88 voznikih tovornih vozil. Zaradi prekoračitev hitrosti smo obravnavali 88 kršiteljev in zaradi kršitve prepovedi prehitevanja 12 voznikov tovornih vozil.

Poleg naštetih kršitev smo odkrili tudi številne preobremenitve tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg, in različne prekrške pri voznikih gospodarskih vozilih. In žal ponovno ugotavljamo, da pa je tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo še vedno prepogosta, čeprav dokazano odvrača pozornost voznikov in je zato zelo velik dejavnik tveganja za prometne nesreče.

Posebno pozornost smo namenili preverjanju šolskih avtobusov in kombijev

Ob opisanem nadzoru na avtocestah pa smo posebno pozornost včeraj namenili tudi preverjanju spoštovanja predpisov pri šolskih prevozih skupin otrok, saj je prometna varnost otrok med prioritetami slovenske policije. Tako smo včeraj kontrolirali deset avtobusov in šolskih kombijev, pri čemer smo odkrili nekaj manjših kršitev, medtem ko je bilo eno od vozil v zelo slabem stanju in smo morali zanj odrediti izredni tehnični pregled. Na vozilu smo namreč zaznali napake na krmiljenju in razžrto podvozje, zato smo ga izločili iz prometa, saj ni bilo primerno za prevoz potnikov – otrok, voznika pa ustrezno sankcionirali.

Povezane vsebine

 Roadpolova akcija. Z današnjim poostrenim nadzorom do cilja "nič smrtnih žrtev v prometu"