Sorodne objave

 

V Lyonu v Franciji je bila med 19. in 21. aprilom 7. redna letna konferenca vodij nacionalnih centralnih birojev Interpola, ki se je je udeležil tudi predstavnik slovenske policije Darko Ledinšek.

DSC 6798

Udeleženci konference pred stavbo IPSG v Lyonu


Na konferenci, ki jo je organiziral Generalni sekretariat Interpola (IPSG), se je srečalo več kot 250 vodij in drugih visokih predstavnikov nacionalnih uradov Interpola iz kar 155 držav članic, kar je največ v zgodovini IPSG. Glavno vodilo konference je bilo, da mora Interpol ob čedalje večjih varnostnih izzivih in varnostnih zahtevah držav članic nenehno prilagajati svoje vire in znanje za čim bolj učinkovito obravnavo kriminalitete.

DSC 5947

Predsednik Interpola Khoo Boon Hui je pozdravil udeležence konference.


Predsednik Interpola Khoo Boon Hui je v uvodnem nagovoru dejal, da se mora v današnjem času svetovna policijska organizacija še naprej razvijati in se vseskozi prilagajati izzivom sodobnih oblik kriminala ter se odzivati na potrebe svojih 188 članic. Hkrati pa mora ostati zvesta svojemu osrednjemu načelu, tj. prizadevanju za krepitev mednarodnega policijskega sodelovanja. "V prizadevanju za nadaljnjo učinkovitost mora Interpol jasno razumeti trenutne globalne izzive policije, predvideti nastajajoče grožnje varnosti in razviti inovativne pristope za soočanje s njimi," je dejal Khoo Boon Hui.

DSC 5997

Ronald K. Noble med nagovorom


Ronald K. Noble pa je v svojem nagovoru, prvič po izvolitvi v že tretji zaporedni mandat na položaj generalnega sekretarja Interpola, poudaril temeljno vlogo, ki jo igrajo nacionalni uradi v prizadevanju za povečevanje učinkovitosti mednarodnega policijskega sodelovanja po vsem svetu.

DSC 5934

Visoki predstavniki Generalnega sekretariata Interpola, z leve podpredsednica za Evropo v Izvršnem komiteju Mireille Ballestrazzi, predsednik Interpola Khoo Boon Hui, generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble in afriški delegat v Izvršnem komiteju Magdy Elshafey


Udeleženci so prvi dan konference razpravljali o novem globalnem kompleksu Interpola v Singapurju, Interpolovih potnih listinah, razvoju novih policijskih baz organizacije in o blokiranju internetnega dostopa do vsebin, povezanih s spolnimi zlorabami otrok.

Slovenia

Predstavnik slovenske policije Darko Ledinšek iz Interpola Ljubljana


Naslednji dan so potekala regionalna omizja. Slovenski predstavnik Darko Ledinšek, sicer kriminalistični inšpektor v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, se je udeležil evropskega regionalnega omizja, ki ga je vodila pomočnica direktorja Direktorata za Evropo na IPSG Li Josephson. V popoldanskem delu so bili predstavljeni zanimivi prispevki o okoljski kriminaliteti, boju proti mednarodnemu tihotapstvu kokaina, operativni podpori Interpola pri iskanju iskanih oseb, predstavniki Ruske federacije pa so spregovorili o terorističnem napadu na letališče Domodedovo.

Zadnji dan so udeleženci srečanja sprejeli zaključke konference, in sicer so podprli pobude glede Interpolovega potovalnega dokumenta, zbirke podatkov ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentov, programa za boj proti terorizmu ter nove strategije boja proti pomorskim piratom ob somalijski obali.