Sorodne objave

 

V policijskem vadbenem centru v Gotenici se je v ponedeljek začelo praktično usposabljanje letošnjega kriminalističnega tečaja. Včeraj, v četrtek, 9. junija 2011, so v okviru preiskovanja gospodarske kriminalitete izvajali hišne preiskave.

Po scenariju je šlo za sum goljufije, kjer je direktor družbe sklepal poslovne pogodbe na podlagi katerih je ogoljufal sto oškodovancev, sam pa pri tem zaslužil okrog 2,5 milijona evrov. Ker so morali policisti poiskati krovne dokaze, so opravili hišno preiskavo v poslovnem prostoru. Pri tem so iskali listine, poslovno korespondenco, zasegli računalnik in druge telekomunikacijske naprave.

Praktično usposabljanje  (wmv)  

IMG 8546 1

IMG 8564 1Preiskovanje gospodarske kriminalitete – njena temeljna področja so poslovna kriminaliteta, kriminaliteta javnega sektorja, finančna kriminaliteta in korupcijaje tema, ki je zaznamovala minulo leto in pri kateri smo bili policistke in policisti še posebej uspešni.

Slovenska policija je namreč v minulem letu obravnavala 13.000 gospodarskih kaznivih dejanj s katerimi je bila povzročena premoženjska škoda v višini pol milijarde evrov, kazensko smo ovadili več kot 17.000 fizičnih in pravnih oseb ter izvedli 152 finančnih preiskav, v katerih smo predlagali zavarovanje za več kot 106 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. V prvem petmesečju letošnjega leta je bilo obravnavanih že preko 8.500 gospodarskih kaznivih dejanj s katerimi je bila povzročena premoženjska škoda v višini več kot 158 milijonov evrov.

Posebno pozornost v slovenski policiji namenjamo novim in najtežjim oblikam poslovne in finančne kriminalitete, vzpostavljamo nove pristope pri preiskovanju korupcijske kriminalitete, dosledno ukrepamo pri kaznivih dejanjih delovnopravne kriminalitete in vodimo vzporedne finančne preiskave za zavarovanje nezakonito pridobljenega premoženja.

**************


Šestnajsttedenski kriminalistični tečaj je razdeljen na teoretični in praktični del. Slednji traja neprekinjenih dvanajst dni ali vse do 17. junija. V tem času bodo novozaposleni delavci kriminalistične policije in Nacionalnega forenzičnega laboratorija pridobili osnovna praktična znanja in spretnosti, ki jih bodo potrebovali za odkrivanje in preiskovanje kriminalitete.