Sorodne objave

 

V policijskem vadbenem centru v Gotenici se te dni zaključuje praktični del urjenja novih policistov kriminalistov. Danes, 16. junija 2010, so obravnavali primer požara oz. požiga.

IMG 9230

IMG_9235

IMG 9266

V zadnjih štirinajstih dneh so udeleženci praktičnega dela kriminalističnega tečaja pod vodstvom inštruktorjev kriminalistične policije obravnavali tudi primere sumljivih smrti, ekološkega onesnaženja, eksplozije in drugo, za vse pa je potrebno veliko specialnega znanja in strokovnosti.


Več o kriminalističnem tečaju v sporočilu za javnost: Otvoritev kriminalističnega tečaja 2010


"Potem ko gasilci pogasijo ogenj, pridejo na kraj policisti, policisti kriminalisti in policisti iz Centra za forenzične preiskave," pove Gorazd Pezdir iz Centra za forenzične preiskave: "Ugotoviti morajo vzrok požara oz. zakaj je prišlo do njega. Prve dokaze navadno uniči že požar, nekaj se jih uniči pri samem gašenju. Tako na pogorišču ostane bolj malo dokazov, vendar pa nove analitične tehnike, ki so danes v forenzičnih laboratorijih, omogočajo ugotavljanje že zelo majhnih količin vnetljivih tekočin, tako da smo lahko uspešni."

IMG 9312

Gregor Virant iz PGD Ribnica, poveljnik t. i. gasilske enote širšega pomena: "Včasih se je gasilo z veliko količino vode in nastalo je razdejanje, ki je pomenilo tako dodatno škodo na objektu kot seveda tudi težje pogoje za nadaljnje policijsko preiskovanje. Vendar so stvari iz intervencije v intervencijo različne in naše dobro sodelovanje na terenu izpopolnjujemo."

IMG 9341

Tečajnik iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Klemen Radetič: "Najprej smo spoznali teoretične osnove z različnih področij kriminalističnega preiskovanja, ki so osnova za ta drugi del, ko smo to vse skupaj nadgradili še s praktičnimi primeri. Res je, da vsi tečajniki prihajamo iz različnih, specifičnih področij dela, ampak tukaj pa smo spoznali vsa. Tudi požar je zahteven, če ne celo najbolj, in tukaj je res potrebno skupno delo, ne le policije in gasilcev, ampak tudi prič in ostalih."

IMG 9358

Vodja praktičnega dela kriminalističnega tečaja iz Uprave kriminalistične policije Darko Delakorda: "Vsa predhodna izobraževanja in znanja policistov so osnove, ki jih bodoči kriminalisti tukaj dogradijo. Pod vodstvom inštruktorjev vadijo razne situacije, da se vidi, kaj vse je treba narediti in kako, da pridemo do dokazov. Inštruktorji so kriminalisti z dolgoletnimi izkušnjami in željo, da prenašajo znanje na mlajše kriminaliste, med katerimi pa je zanimanja za tovrstno delo izjemno veliko."

IMG 9363

Vodja kriminalističnega tečaja iz Uprave kriminalistične policije Evgen Česnik: "Letos smo program tečaja malo spremenili, in sicer smo pri teoretičnem delu združili tri predmete v enega, pri praktičnem pa smo dodali vsebine iz gospodarskega kriminala, namesto železniške preiskujemo letalsko nesrečo, večji poudarek smo dali področju ekološke kriminalitete in preiskovanju sumljivih smrti. Seveda so tudi letos pri obeh delih tečaja sodelovali zunanji izvajalci tako iz Fakultete za varnostne vede kot iz Vrhovnega državnega tožilstva in Inštituta za sodno medicino. Tečajniki so obiskali enega od zavodov za prestajanje zaporne kazni, sodelovali pri obdukciji in prisostvovali obravnavi na sodišču. Tokrat so naš kriminalistični tečaj spremljali trije stanovski kolegi iz Srbije, ki želijo vzpostaviti podoben program usposabljanja v svoji državi."