Sorodne objave

 

V spomin na 20. obletnico samostojnosti Slovenije ter v spomin na odločen upor in varovanje lastne države in njenega naroda smo se včeraj, 27. junija 2011, na nekdanjem mejnem prehodu Holmec zbrali na osrednji slovesnosti ob dnevu policije. Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor, udeležence pa sta nagovorila tudi generalni direktor policije Janko Goršek in predsednik Združenja Sever Miha Molan. Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

BorutPahor

Predsednik vlade Borut Pahor je v svojem nagovoru dejal, da je slovenski narod v dveh desetletjih veliko dosegel. Poudaril je, da se je "zamisel o samostojni državi rodila v krčih hudih dvomov in kritik večine, ker je šlo za idejo, ki je na prvi pogled zrla onkraj možnega". Ob tem je izpostavil "pogum milice in teritorialne obrambe, ki sta takrat zavarovali osamosvojitev pred agresijo, zato jim gre današnja čast in slava".

Govor predsednika vlade Boruta Pahorja (velja govorjena beseda) 

Zvočni posnetek govora (mp3) 

JankoGorsek

Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška kraj, kjer smo se zbrali, tj. Holmec, simbolizira vse, zaradi česar smo tako ponosni na dogajanje izpred 20 let. Simbolizira zahtevo naroda, da sam odloča o svoji usodi, simbolizira odločnost, enotnost, premišljenost in odločnost v delovanju. Pred dvema desetletjema je prav slovenska milica bila tista, ki je stopila v prvo obrambno vrsto. Neizmerno zaupanje ljudi vanjo je slovensko policijo spremenilo v nepremagljivo silo. "Danes živimo v drugačnem času. Usode, ki jih režejo težke gospodarske razmere v ljudeh zbujajo nemir, vprašanja, razočaranja. Žal se je tudi policija znašla v teh nezavidljivih razmerah /…/ To obdobje je tudi za nas težka preizkušnja. V policiji se moramo vsak dan znova dokazovati, potrjevati, pogosto smo katalizator nakopičenih družbenih težav in osebnih strahov. A kljub temu stojimo pred ljudmi, neomajno, odločno kot smo nekoč. Poslanstvo policije ostaja enako; ne glede na družbena dogajanja, je policija tisti sistem, na katerega se lahko ljudje vedno zanesejo. Tu smo; v dobrem in slabem," je še dodal Goršek.

Govor generalnega direktorja policije Janka Gorška (velja govorjena beseda) 

Zvočni posnetek govora (mp3) 


Generalni direktor policije Janko Goršek je ob tej priložnosti nekaterim najbolj zaslužnim posameznikom ob tej priložnosti podelil najvišja priznanja policije. 

Srebrni znak policije za sodelovanje sta prejela Bojan Majcen in Zavod Varna pot.

Zlati ščit policije so prejeli Emil Hajdinjak, Peter Pungartnik in Robert Videc.

Veliki ščit policije z bronasto zvezdo pa so prejeli Zoran Mušič, Maks Oblak, Janez Portir in Marjan Vrbnjak.


Čestitamo!

MihaMolan

Spomin na padla pripadnika milice, ki sta svoji življenji izgubila na Holmcu, smo počastili z odkritjem spomenika. Ob tem je predsednik policijskega veteranskega Združenja Sever Miha Molan povedal, da naj bo "spomenik opomnik vsem bodočim rodovom o brezsmiselnosti vojn in nujnosti reševanja sporov na miroljuben in strpen način".

Govor predsednika Združenja Sever Mihe Molana (velja govorjena beseda) 

Zvočni posnetek govora (mp3) 


V programu proslave so sodelovali tudi Policijski orkester, Letalska policijska enota, Specialna enota in Postaja konjeniške policije Ljubljana ter praporščaki slovenske policije, Zveze policijskih veteranskih združenj Sever in Manevrske strukture narodne zaščite.

Proslavo smo lahko neposredno spremljali na drugem programu Televizije Slovenija. Ponovitev bo v danes, 28. junija, ob 13:45.

****************

V teh dneh sicer potekajo številne slovesnosti ob dnevu policije tudi v posameznih policijskih upravah in notranjih organizacijskih enotah Generalne policijske uprave, kjer policistom in zunanjim sodelavcem podeljujemo priznanja za prispevke h krepitvi varnosti ali za dolgoletno delo v policiji.


27. junij, dan slovenske policije

Policija prejela Zlati red za zasluge

Ob dnevu policije in dnevu državnosti položili vence v spomin padlim v vojni za Slovenijo

Predsednik države dr. Danilo Türk položil venec padlim v vojni za Slovenijo

Goršek ob dnevu policije sprejel policiste


 

Foto: Nebojša Tejič (STA); Aljoša Kravanja (24ur.com)