Sorodne objave

 

Hrvaškim kolegom pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani že tretji teden pomagata dva slovenska policista Antonio Jeseničnik in Janez Rojko. Službujeta na območju primorsko-goranske in istrske policijske uprave. Pred njima je še štirinajst dni. Včeraj, 1. avgusta 2011, pa sta zamenjala lokaciji: Jeseničnik je iz Pulja šel v Poreč, Rojko pa s Krka na Lošinj.

Od začetka dela so njuni  vtisi zelo pozitivni, vključno s sodelovanjem s hrvaškimi kolegi, ki poteka na visoki strokovni ravni; dela pa jima ne zmanjka. Po njunih besedah so slovenski turisti pozitivno presenečeni, ko vidijo slovenskega policista.

O njuni prisotnosti in delu od prvega delovnega dne poročajo tako slovenski kot hrvaški mediji.

Prvi delovni dan na Hrvaškem je Rojko skupaj s slovenskim policijskim atašejem na Hrvaškem Jožetom Sironičem sodeloval na novinarski konferenci, ki jo je sklical župan mesta Krk in kjer je bil predstavljen projekt mednarodne izmenjave policistov. Začel se je leta 2007 s prisotnostjo predstavnikov avstrijskih varnostnih organov, leta 2009 in 2010 pa se je nadaljeval s sodelovanjem slovaških in bavarskih policistov. Po besedah ravnatelja hrvaške policije Oliverja Grbića na srečanju šefov policij Zahodnega Balkana je ravno dvig nivoja mednarodnega policijskega sodelovanja ena od prioritet hrvaške policije. Letos, prvič, sodeluje tudi slovenska policija.

Dva dni po prihodu, tj. 16. julija 2011, je hrvaška policija v Pulju, v okviru 58. Festivala igranega filma, imela informativno stojnico. Policiste, med njimi tudi avstrijskega in našega Jeseničnika, je obiskal tudi predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović. Policisti so mu predstavili preventivne in druge aktivnosti, načrtovane v času turistične sezone. Predvsem gre za to, da turistom in domačinom letoviških krajev osebno in z radelitvijo gradiva, kot so letaki, svetujejo o tem, kako lahko s samozaščitnim ravnanjem neposredno vplivajo na stanje osebne varnosti in tudi zaščitijo svojo lastnino.

Rojko in Jeseničnik delujeta na področjih, kot so cestnoprometni prekrški ter javni red in mir, obiskujeta slovenske objekte, informirata ljudi ipd. Rojko je med drugim obiskal letovišča naših otrok.

zm J RojkoJanez Rojko (prvi z leve) in Jože Sironič (drugi z leve) na novinarski konferenci 14. julija 2011.

 

zm DSC00308

Antonio Jeseničnik (drugi z desne) s hrvaškim kolegom ob pripravi prispevka za slovensko televizijsko hišo.