Sorodne objave

 

Specialna enota je vrhunsko izurjena policijska enota, ki je s svojo mobilnostjo, prilagojeno taktiko delovanja in sodobno opremljenostjo, sposobna razreševati najzahtevnejše varnostne naloge. Življenje njenih pripadnikov je zato posvečeno tudi nenehnemu urjenju, ki je, kot so to na današnji prikazni vaji dokazali "specialci", izjemno zahtevno.


Specialci (wmv)  

IMG 0343

Pomočnik poveljnika Specialne enote Milan Pleško


Približuje se vozilo s storilcema oz. osumljencema kaznivega dejanja. Njuna pot pa se bliža koncu, saj ju policisti že pričakujejo v zasedi. Tokrat pomembno vlogo odigra tudi policijski helikopter, ki na kraj pripelje policista vodnika službenega psa s svojim štirinožnim pomočnikom in policista s "stingerjem", sredstvom za prisilno ustavljanje vozil. Sledi blokada s policijskimi vozili in prijetje osumljencev. To je le eden izmed scenarijev prikaznih vaj, ki so ju danes, 2. avgusta 2011, uspešno izvedli pripadniki Specialne enote skupaj z ekipo Letalske policijske enote in tako znova dokazali svojo vrhunsko izurjenost.


Zvočni posnetek pomočnika poveljnika Specialne enote Milana Pleška o vsebini prikazne vaje (mp3)  

Zvočni posnetek pomočnika poveljnika Specialne enote Milana Pleška o tej enoti (mp3)  

Zvočni posnetek pomočnika poveljnika Specialne enote Milana Pleška o kadrovanju novih pripadnikov (mp3)  

Zvočni posnetek pripadnika Oddelka za protibombno zaščito o njegovih nalogah in opremi (mp3)  


Da gre za ekipo, pripravljeno na naloge z najvišjo stopnjo tveganja, sta se strinjala tako ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal kot tudi namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec.

IMG 0331

Izjava ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal (mp3)  

IMG 0332

Izjava namestnika generalnega direktorja policije Matjaža Šinkovca (mp3)  


Ob praktičnih vajah, pri katerih so pripadniki enote uporabili "oven", sredstvo za mehanično odpiranje vrat in "šok bombo", so "rdeči panterji" predstavili tudi opremo, ki jo uporabljajo v Oddelku za protibombno zaščito.

Da je Specialna enota (SE) vrhunsko usposobljena ekipa, njeni pripadniki dokazujejo tudi s sodelovanjem s tujimi specialnimi enotami na področju usposabljanja, zakonitostjo in ustreznostjo uporabe policijskih pooblastil oziroma prisilnih sredstev, še posebej pa s številom uspešno izvedenih operativnih nalog.

IMG 0461

V Specialni enoti je skupaj zaposlenih 92 delavcev, večinoma pooblaščenih uradnih oseb oziroma operativnih delavcev policije.


V lanskem letu je tako enota v sodelovanju z drugimi policijskimi enotami izvedla 90 operativnih akcij, pri katerih je šlo v petih primerih za nujno posredovanje. Pripadniki SE so sodelovali pri varovanju varovanih oseb, zaščitenih prič ter prevozov denarnih pošiljk in nevarnega tovora, pri prijetjih oseb, osumljenih proizvodnje in prodaje prepovedanih drog, ropov, ogrožanja varnosti in izsiljevanja, v hišnih preiskavah, pri pregledih sumljivih predmetov, deaktiviranju eksplozivnih naprav in preiskovanju eksplozij. Bombni tehniki SE so bili za nujno posredovanje aktivirani 52-krat. Deaktivirali so 7 eksplozivnih naprav, opravili 7 pregledov sumljivih predmetov, 9 ogledov krajev eksplozij in 257 protibombnih pregledov ter 103-krat zasegli ali prevzeli minsko-eksplozivna ali pirotehnična sredstva.

V prvem polletju letošnjega leta je bilo delo enote zaznamovano s povečanim obsegom operativnega dela. Policisti SE so tako sodelovali v zaključnih fazah realizacije in prijetja storilcev hujših kaznivih dejanj s policisti Uprave kriminalistične policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in sektorji kriminalističnih policij posameznih policijskih uprav. V prvih šestih mesecih letošnjega leta so pripadniki SE izvedli 81 operativnih akcij.

Organizacija operativnega dela je prilagojena 24-urni dosegljivosti v okviru rednega delovnega časa in časa pripravljenosti za delo, kar omogoča fleksibilno organiziranost glede na kadrovsko popolnjenost enote in varnostne razmere. Manjši del enote je tako večino dni v službi vse do 23. ure, poleg tega pa je tudi čez noč v enoti dežurni policist. Ko je možnost aktivacije še posebej verjetna, se omenjena ekipa SE v službi še dodatno okrepi. V primeru vpoklica od doma prva skupina ustrezno opremljenih policistov enoto zapusti v povprečju v 40 minutah, preostali pa najkasneje v približno eni uri. V rednem delovnem času so policisti na odhod iz enote tako pripravljeni v 5 do 15 minutah.

IMG 0409

Pripadniki SE so izjemno aktivni tudi na področju mednarodnega sodelovanja, zlasti v okviru mednarodnega združenja specialnih enot držav članic EU (EU Atlas), kjer sodelujejo v različnih delovnih skupinah. V letu 2010 in 2011 so sodelovali na mednarodnem tekmovanju specialnih in interventnih enot policije na Madžarskem v taktiki delovanja in strelskih veščinah, kjer so v preteklem letu zasedli prvo mesto. Letos so izvedli skupno usposabljanje vodnikov službenih psov specialnih enot iz Avstrije, Nemčije in Srbije, sodelovali pa tudi z inštruktorji avstrijske policije pri usposabljanju slovenskih policistov za ukrepanje v primeru AMOK situacije

Izvrstno pripravljenost pripadniki enote dokazujejo tudi z visokimi uvrstitvami na različnih športnih tekmovanjih. Med zadnjimi odličnimi rezultati je tudi dosežek na svetovnem prvenstvu specialnih enot policije Combat Team Conference 2011. Tekmovanja, ki je potekalo med 4. in 9. junijem 2011 v bližini nemškega mesta Köln, se je udeležilo več kot 40 specialnih enot iz vseh petih celin, slovenski "specialci" pa so v skupni razvrstitvi dosegli odlično drugo mesto.

Mejnik v ustanavljanju specialnih enot po svetu sicer predstavlja začetek sedemdesetih let, ko splošne policijske enote s svojo izurjenostjo in opremljenostjo niso bile več kos razraščajočemu terorizmu. Rojstvo prve tovrstne enote na naših tleh sega v leto 1973 in je povezano z vdorom teroristične skupine na območje takratne Jugoslavije ter pobojem izraelskih športnikov na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1982.