Sorodne objave

 

Policisti po vsej Sloveniji bodo od ponedeljka, 17., do vključno nedelje, 23. avgusta 2009 ponovno poostreno nadzirali hitrost. Ta je namreč najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi in smrtnimi posledicami, in sicer tako na slovenskih kot tudi na evropskih cestah. Vozniki, ne pozabite, da promet in cesta napak ne oproščata! Dovolj je zgolj trenutek nepazljivosti, ki lahko posamezniku popolnoma spremeni življenje. Celo samo nekoliko prehitra vožnja lahko pomeni razliko med varnim potovanjem in katastrofo.

akcija


S preventivno akcijo Hitrost - počasneje je varneje želimo zmanjšati število mrtvih zaradi prevelike in neprilagojene hitrosti ter povečati spoštovanje predpisov o omejitvi hitrosti. Še več, želimo prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. V tem času je umiritev prometa posebej pomembna zaradi veliko gradbenih del na cestah in veliki pretočnosti prometa zaradi počitnic ter dopustov. Nenazadnje tudi zaradi bližajočega se novega šolskega leta in s tem več udeležencev v prometu. Zato, starši, pred novim šolskim letom preverite, kaj vaši otroci znajo o prometu in kako ravnajo. Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom!

 

Policija je v skladu z resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007 - 2011 nosilka te akcije. Letos smo jo izvedli že trikrat, in sicer med 20. in 28. aprilom, drugi del med 11. in 17. majem in tretji del med 29. junijem in 5. julijem.

Aktivnosti policije v prihajajočem tednu v okviru te akcije je predstavil mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije.

Povedal je: "V prvem polletju je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani manj tako prometnih nesreč kot posledic, vendar še vedno ugotavljamo, da je hitrost, zlasti v povezavi z alkoholom, poglavitni razlog za najhujše prometne nesreče. Zato bodo policisti v tednu, ki je pred nami, z vsemi razpoložljivimi tehničnimi sredstvi merili hitrost in pri tem bili še posebej pozorni na najhujše prekrške in kršitelje."

h

 Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna (mp3) 

Statistični podatki za prvih šest mesecev letošnjega leta kažejo, da je prometna varnost v primerjavi z enakim obdobjem lani malenkost boljša. Manj je prometnih nesreč in manj je mrtvih in poškodovanih oseb. Vendar se je ponovno potrdilo dejstvo, da teža poškodb v prometnih nesrečah narašča sorazmerno s hitrostjo. Več podatkov v polletnem poročilu

j

Na slovenskih cestah je namreč v prvem polletju 2009 zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 36 ljudi, 185 jih je bilo hudo, 1.249 pa lahko telesno poškodovanih. V enakem obdobju lani je umrlo 46 ljudi, 181 jih je bilo hudo, 1.312 pa lahko telesno poškodovanih. Zato je najpomembnejši cilj akcije zmanjšanje števila najhujših posledic prometnih nesreč zaradi hitrosti. Kako? Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezna prilagoditev vožnje razmeram na cesti. Ob morebitni prometni nesreči bi s tem obvarovali marsikatero življenje. Policisti želimo z akcijo vplivati na zavest ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo sami. Vožnja znotraj hitrostnih omejitev lahko reši na stotine življenj.

Značilnosti tega letnega časa, tj. predvsem lepega in sončnega ter suhega vreme, voznike navdaja z lažnim občutkom varnosti in vozijo precej hitreje ter manj previdno. Temu dodajmo še prepogosto voznikovo precenitev lastnih sposobnosti in sposobnosti vozila. Posledice so več prometnih nesreč, umrlih in poškodovanih.

Da bi bila prometna varnost boljša in da bi bilo manj agresivnih voženj ter prekoračitev hitrosti, policisti vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo:

  • Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.
  • Vozite na zadostni varnostni razdalji!
  • Za voznike in potnike je obvezna uporaba varnostnih pasov.
  • Na pot se odpravite trezni in spočiti! Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu.
  • Zaradi možnih zastojev zaradi gostote prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah ipd. spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni in zbrani.
  • Voznike motornih koles in koles z motorjev morate nujna uporabiti zaščitno čelado.(nasveti za večjo varnost motoristov)

Nevarna vožnja in druge najpogostejše kršitve v cestnem prometu - posnetki, ki so jih ugotovili policisti pri delu z videonadzornim sistemom Provida

i

Poslej bodo policisti za nadzor prometa na državnih cestah in avtocestah uporabljali še pet novih civilnih vozil z vgrajenim videonadzornim sistem za nadzor prometa Provida. Tako bo od danes na slovenskih cestah 11 belo-modrih in 12 civilnih vozil s takšnim sistemom. (Slovesna predaja novih osebnih vozil za policiste prometnike, 5. 12. 2007)

g

Nova osebna vozila Ford Mondeo 2.5 Titanium so civilna vozila različnih barv, s policijsko opremo. Na zadnji polici pod steklom imajo vgrajene opozorilne table, s katerimi lahko policisti voznike za sabo obveščajo z vnaprej pripravljenimi obvestili, kot je npr. STOP POLICIJA, VOZITE ZA MENOJ, ODLOŽITE TELEFON ipd. Vseh pet vozil ima vgrajen videonadzorni sistem za nadzor prometa Provida, ki omogoča posredno merjenje hitrosti na podlagi znanega časa in prevožene poti, uporablja pa se lahko tudi za dokazovanje in videoevidentiranje drugih cestnoprometnih prekrškov. Cena nabave vozil je bila 29.631,96 evrov za vozilo ali skupaj 148.159,80 evrov. Po eno takšno vozilo bodo odslej imele policijske uprave Kranj, Maribor, Celje in Ljubljana ter Specializirana enota z nadzor prometa.

f

Z njimi bodo policisti prometniki dnevno prisotni predvsem na državnih cestah in avtocestah. Ne bodo ugotavljali zgolj prekoračitev hitrosti, temveč tudi druge kršitve, ki jih bodo zaznali pri delu, tj. prehitevanje, neupoštevanje varnostne razdalje, prekoračitve hitrosti, menjavo prometnih pasov, vključevanje in izključevanje iz prometa, uporabo varnostnih pasov ipd.

 

Vozniki, vozite previdno in odgovorno ter spoštujte omejitve hitrosti!