Sorodne objave

 

Po vsej Sloveniji so policisti včeraj, 20. aprila, začeli s preventivno akcijo Hitrost. Hitrost je namreč na slovenskih in tudi evropskih cestah najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. S pooostrenimi nadzori so ta teden tako začeli tudi povsod po Evropi, v okviru vseevropske policijske akcije za umirjanje hitrosti, ki jo koordinira Evropska zveza prometnih policij (Tispol). Hitrost ubija, je njeno glavno sporočilo.

Policisti, ki so v skladu z resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007 - 2011 nosilci akcije, bodo hitrost na slovenskih cestah poostreno nadzirali do 28. aprila. 

IMG 3669

Policisti, ki so v skladu z resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007 - 2011 nosilci akcije, bodo hitrost na slovenskih cestah poostreno nadzirali do 28. aprila.

Akcija Hitrost se bo letos izvajala še med 11. in 17. majem, 29. junijem in 5. julijem ter med 23. in 27. avgustom. 

IMG 3722

Glavna cilja akcije Hitrost sta zmanjšanje števila mrtvih zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah in povečanje spoštovanja predpisov o omejitvi hitrosti. Končni namen pa je prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Umiritev hitrosti je posebej pomembna v tem pomladnem času, saj so vozniki različnih motornih vozil zaradi toplejšega in suhega vremena začeli voziti precej hitreje in manj previdno, kot so vozili še pozimi, poleg tega je na cestah sedaj tudi več udeležencev.

IMG 3672

Akcijo so predstavniki Policije, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Avto-moto zveze Slovenije podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci. Sodelovali so: Robert Štaba, predstavnik Avto-moto zveze Slovenije, Bojan Žlender iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na Ministrstvu za promet in Robert Sušanj, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije.

IMG 3724

Prevelika in neprilagojena hitrost sta še vedno največji slovenski prometni in varnostni problem. Nekateri vozniki pozabljajo, da promet in cesta napak ne oproščata. Dovolj je zgolj trenutek nepazljivosti, ki lahko posamezniku popolnoma spremeni življenje. Celo samo nekoliko prehitra vožnja lahko pomeni razliko med varnim potovanjem in katastrofo.

IMG 3675

 

Glede na posledice prometnih nesreč je prednostna naloga policije zmanjšanje prevelikih hitrosti v cestnem prometu. Tudi lani se je ponovno potrdilo dejstvo, da teža poškodb v prometnih nesrečah narašča sorazmerno s hitrostjo.

Na slovenskih cestah so namreč leta 2008 zaradi neprilagojene hitrosti umrli 103 ljudje, 408 jih je bilo hudo, 2.695 pa lahko telesno poškodovanih. V istem obdobju leta 2007 je umrlo 126 ljudi, 473 jih je bilo hudo, 3.765 pa lahko telesno poškodovanih. Zato je najpomembnejši cilj akcije zmanjšanje števila najhujših posledic prometnih nesreč zaradi hitrosti.

IMG 3698
 

Edini pravi način za zmanjšanje povprečne hitrosti je doslednejše spoštovanje omejitev hitrosti in ustrezna prilagoditev vožnje razmeram na cesti. S tem bi obvarovali marsikatero življenje ob morebitni prometni nesreči. Z akcijo želimo vplivati na zavest ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo sami. Vožnja znotraj hitrostnih omejitev lahko na evropskih cestah reši na tisoče življenj.

IMG 3692

IMG 3726

 

Priponke:

Program aktivnosti 

Povezave: