Sorodne objave

 

Zaradi čedalje večjega prometa na avtocestah in hitrih cestah se povečujejo možnosti za nastanek prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu, poškodbe ljudi in infrastrukture ter smrtne žrtve. Posledice nesreč pa so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacije nesreče. Zato je pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti ključnega pomena, saj lahko reši življenje!

Resevalni pas banner dars Družba za avtoceste v RS (DARS) je ta teden začela s šestmesečno preventivno akcijo, s katero želijo voznike ozavestiti o pomenu pravilnega razvrščanja ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti.


V sodelovanju s Policijo, Upravo RS za zaščito in reševanje oz. gasilci, Javno agencijo RS za varnost prometa in AMZS bodo voznikom razdelili več 10.000 zloženk, na več lokacijah ob avtocestnem sistemu bodo na pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti uporabnike opozarjali veliki plakati, o njej obveščajo tudi na svojih spletnih straneh.

S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Zato ob vsakem zastoju upoštevajte naslednje pravilo o razvrščanju vozil:

  • Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policisti, izvajalci rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …). Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

 

Vožnja po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila

Kaj storiti ob prometni nesreči?

Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!