Sorodne objave

 

Na mednarodnem srečanju ob četrtem evropskem dnevu mejnih policistov (ED4BG), ki poteka danes, 23. maja v Varšavi na Poljskem, so udeleženci spregovorili zlasti o nadzoru meja ter nujnosti spoštovanja človekovih pravic tudi v času povečanih migracijskih gibanj. Med več kot 600 predstavniki mejnih policij držav članic Evropske unije in drugih organizacij so tudi predstavniki slovenske policije.

Evropski dan mejnih policistov poteka v počastitev osme obletnice ustanovitve agencije Frontex, agencije za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah članic Evropske unije.

IMG 1412

Kot je povedala Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi, je dogodek izjemna priložnost za izmenjavo izkuženj: "Predstavnike tujih policij zanima zlasti naša organiziranost, kako funkcionira slovenska mejna policija znotraj enovite policijske organizacije, zanimajo pa jih tudi naše izkušnje na zunanjih evropskih mejah."

Zvočni posnetek izjave Melite Močnik (1. del) (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Melite Močnik (2. del) (mp3) 


V Varsavi je bila danes tudi svečano podpisana izjava o enotnih kvalifikacijskih standardih za izobraževanje in usposabljanje mejnih policistov v vseh članicah EU in schengenskih pogodbenicah. Podpisnika izjave sta izvršni direktor agencije Frontex Ilkka Laitinen in predsednik upravnega odbora agencije Ralf Goebel. Države lahko tako od danes naprej uporabljajo te standarde na vseh ravneh izobraževanja.

IMG 1408

Po besedah direktorja Policijske akademije na Generalni policijski upravi Danijela Žibreta ta dokument določa, katera znanja, izkušnje in kvalifikacije morajo imeti mejni policisti, da lahko izvajajo svoje delo in poslanstvo: "Izjava daje dobro izhodišče za naše bodoče programe in usposabljanja, saj pomeni poenotenje standardov, znanj in kompetenc za izobraževanje mejnih policistov." 

Zvočni posnetek izjave Danijela Žibreta (mp3) 

IMG 1382

Na promocijskih stojnicah se je obiskovalcem prireditve predstavilo 24 mejnih policij držav članic EU.


Ob tehničnih vidikih vsakodnevnega dela mejnih policistov so udeleženci srečanja osvetlili tudi vlogo policistov v nujnih primerih na mejah. Oxfordski profesor Alexander Betts je v uvodnem predavanju spregovoril o prihodnosti migracij, sledila je osrednja razprava o nadzoru meja v času migracijske krize. Udeleženci okroglih miz pa so razpravljali predvsem o aktualnih vprašanjih, povezanih z nadzorom v okviru skupnega evropskega sistema za nadzor meje (EUROSUR), o varnostnih grožnjah ter o odnosu med svobodo in varnostjo pri upravljanju meja. 

Statistični podatki  

Agencija Frontex je 25. maj razglasila za Dan evropskih mejnih policistov. Vloga mejnih policij v Evropski uniji ne pomeni le nadzora nad prehajanjem zunanje meje ter preprečevanja nedovoljenih migracij in drugih oblik kriminalnih dejanj, ampak postaja vse bolj prepoznavna kot ključna za zagotavljanje miru in varnosti na velikem območju svobodnega pretoka ljudi, blaga, storitev in kapitala. Brez profesionalnega dela več tisoč (mejnih) policistov širom Evrope gotovo ne bi bilo možno to, kar je postalo že samoumevno: da lahko svobodno, brez mejne kontrole, potujemo v druge članice unije in da gospodarstvo svoje izdelke brez težav dostavlja kupcem na drug konec Evrope.

 

logoED4BG Preberite tudi: