Sorodne objave

 

Policisti bomo med 5. in 7. julijem 2013 po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore nad vozniki enoslednih motornih vozil. Poskrbite za varnost v cestnem prometu, spoštujte prometna pravila in vozite previdno!

Ta vikend bomo policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike voznike motornih koles in mopedov. V nadzorih bomo ugotavljali predvsem kršitve, povezane s hitrostjo, psihofizičnim stanjem voznikov, uporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnostjo vozil. Vse to so namreč dejavniki, ki lahko bistveno pripomorejo k nastanku prometnih nesreč. Takšne nasreče se lahko končajo z zelo hudimi telesnim poškodbami ali celo smrtjo.

IMG 4738

Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja (mp3) 


Kot je ob današnji izjavi povedal Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, se je varnost voznikov enoslednih motornih vozil v preteklih mesecih poslabšala. "Letos* je v prometnih nesrečah umrlo kar 15 voznikov enoslednih motornih vozil, od tega 12 voznikov motornih koles in trije vozniki mopedov (v enakem obdobju lani je v prometnih nesrečah umrlo 11 voznikov enoslednih motornih vozil). Osem umrlih motoristov je bilo povzročiteljev prometne nesreče," je dejal Leskovar in dodal, da je najpogostejši vzrok za prometne nesreče še vedno neprimerna hitrost. Večina smrtnih prometnih nesreč se je zgodila na regionalnih in lokalnih cestah.

* Podatki so zbrani za čas od 1. januarja do 3. julija 2013.

V turistični sezoni se zaradi dopustov oz. potovanj na cestah poveča število voznikov motornih vozil in ostalih udeležencev, kot so kolesarji in pešci. S tem se poveča tudi verjetnost prometnih nesreč. Med najbolj izpostavljenimi prometnimi udeleženci so zagotovo vozniki enoslednih motornih vozil, "zato opozarjamo, da lahko za svojo varnost največ storijo motoristi sami. Predvsem morajo hitrost prilagoditi razmeram, stanju cest, svojim sposobnostim. Kljub visokim temperaturam naj uporabljajo ustrezna zaščitna sredstva, kot so čelada, motoristična zaščitna oblačila, rokavice in motoristična obutev. Pred in med vožnjo naj ne uživajo alkoholnih pijač, na pot pa naj se venomer odpravijo spočiti," je še dejal Matjaž Leskovar.

 IMG 4929

Zvočni posnetek izjave Leopolda Pungerčarja (mp3) 


Leopold Pungerčar, predsednik Zveze motoklubov Slovenije, pa je motoriste pozval, naj v prvi vrsti prilagodijo hitrost, tako svojim sposobnostim kot tudi razmeram na cesti. Kot je poudaril, je namreč hitrost še vedno najpogostejši vzrok za prometne nesreče. "Motoristi se morajo zavedati, da niso 'imuni' na prometne nesreče. Prevelika hitrost je problematična, saj v prvi vrsti zmanjša možnost pravočasne reakcije, pogosto povzroči tudi, da zaradi prevelike hitrosti motorist zaide na neutrjeno bankino ali zapelje na nasprotno vozišče. Če že pride do prometne nesreče, so posledice veliko hujše, če je hitrost večja," je dejal Pungerčar.

In tehnična brezhibnost vozila? Tudi ta je izjemno pomembna. "Motoristi morajo preveriti vsaj tri pomembne lastnosti svojega motorja ali mopeda; najprej ustreznost pnevmatik ter ustreznost svetlobnih teles in brezhibno delovanje zavor," je še dodal predsednik Zveze motoklubov Slovenije.

IMG 4836

Vsem motoristov svetujemo, naj bodo izjemno previdni, hitrost vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti! Ostale prometne udeležence (predvsem voznike osebnih in tovornih vozil) prav tako pozivamo k večji previdnosti, pri čemer naj bodo pozorni tudi na motoriste, saj jih lahko zelo hitro spregledajo.

Nasveti za večjo varnost motoristov

Hitrost - počasneje je varneje

IMG 4862

Želimo vam veliko užitkov ob vožnji in varno motoristično sezono!