Sorodne objave

 

Policisti smo v zadnjem, četrtem delu akcije 0,0 šofer - trezna odločitev poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. V akciji, ki je potekala od 9. do 15. decembra, smo preizkusili 13.608 voznikov in odredili 15 strokovnih pregledov za prisotnost alkohola v organizmu. Kar 432 preizkusov z alkoskopom pa je bilo pozitivnih.

Pred nami je še vrhunec letošnjega veselega decembra, zato policisti ponovo opozarjamo - na cestah bodite previdni, za volan nikoli pod vplivom alkohola, hitrost pa prilagodite razmeram!

Da bi bila naše ceste v veselem decembru bolj varne, voznike opozarjamo:

  • Dosledno spoštujte cestnoprometne predpise.
  • Prilagodite hitrost vožnje veljavnim omejitvam, svojemu vozniškemu znanju, izkušnjam in razmeram na cesti.
  • Vozite le trezni! Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali pa uporabite javna prevozna sredstva.

V 11 mesecih letošnjega leta se je na slovenskih cestah zgodilo 17.229 (20.512) prometnih nesreč. Policisti smo ugotovili tudi 266.069 (226.146) kršitev cestnoprometnih predpisov, od tega 78.447 (65.196)  povezanih s hitrostjo, 43.310 (42.283) povezanih z varnostnim pasom in 11.820 (8.147) povezanih z alkoholom.  

alkohol hitrostAlkohol in hitrost (plakat) 

Alkohol ubija, največkrat nedolžne!

Hitrost - počasneje je varneje!


Prometnih nesreč je letos za 16 % manj kot v enakem obdobju lani. Manj je tudi mrtvih in telesno poškodovanih. Ti rezultati kažejo izboljšanje prometne varnosti, kar je delno tudi posledica preventivnega dela, ki so ga opravile različne institucije, pristojne za prometno varnost. A leto se še ni zaključilo, zato pred prihajajočimi prazniki in šolskimi počitnicami še enkrat opozarjamo na tiste nevarnosti v prometu, ki so letos največkrat povzročile posledice ali ogrožale varnost udeležencev.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so nepravilni premiki z vozilom, neprilagojena hitrost in nepravilna stran ter smer vožnje. Pri smrtnih prometnih nesrečah in nesrečah s hudimi telesnimi posledicami sta najpogostejša vzroka neprilagojena hitrost (44 mrtvih, 233 hudo telesno poškodovanih) in nepravilna stran oz. smer vožnje (23 mrtvih, 142 hudo telesno poškodovanih).

Te posledice so bile v nekaterih primerih povezane tudi z vožnjo pod vplivom alkohola, ki se je kot vzrok v največji meri pojavil pri t. i. stalnih vzrokih prometnih nesreč, zlasti pri neprilagojeni hitrosti, nepravilni strani oz. smeri vožnje, nepravilnih premikih z vozilom in pri neupoštevanju pravil o prednosti.

Alkohol je bil letos prisoten pri 1.483 (1.671) povzročiteljih prometnih nesreč, ki so imeli v organizmu v povprečju 1,49 (1,51) promila alkohola. Alkoholizirani udeleženci so povzročili 29 (41) smrtnih prometnih nesreč, 108 (154) nesreč s hudo telesno poškodbo in 509 (603) z lahko telesno poškodbo.

* V oklepajih so statistični podatki za enako obdobje lani.

Policisti zato še enkrat opozarjamo na previdno, strpno in odgovorno udeležbo v cestnem prometu.
Poskrbimo za to, da bodo praznični dnevi prijetni in varni za vse!

Več preventivnih nasvetov za varno udeležbo v cestnem prometu