Sorodne objave

 

Med 13. in 26. januarjem bo potekala akcija Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ, v okviru katere voznike osveščamo o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo. V tem času bomo policisti po vsej Sloveniji tudi preverjali, ali med vožnjo telefonirate. Vozite zbrano in varno!

01 BodiNedosegljiv

 Zvočni posnetek izjave Boštjana Smoleja, predstavnika Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi (mp3) 


Namen preventivne akcije je povečati zavedanje voznikov in voznic o nevarnosti telefoniranja med vožnjo in zmanjšati uporabo mobilnega telefona med upravljanjem vozila. Poleg telefoniranja med vožnjo je še posebej nevarno brskanje po telefonu ter prebiranje in pisanje sms sporočil. Policisti se v akcijo vključujemo tako s preventivnimi dejavnostmi kot tudi poostrenim nadzorom, ki ga bomo izvajali med rednim delom.

Policisti bomo zato med 13. in 26. januarjem:

  • nadzirali uporabo mobilnih telefonov med vožnjo,
  • preverjali bomo predvsem voznike javnega potniškega prometa (avtobusov), voznike osebnih vozil, tovornih in kombiniranih vozil
  • in osveščali voznike o nevarnostih telefoniranja med vožnjo.

Globa za voznika motornega vozila, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon, je 120 evrov.

Voznika, ki za vožnjo ne potrebuje vozniškega dovoljenja (npr. kolesar), pa se za telefoniranje med vožnjo kaznuje z globo 40 evrov.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo pomembno vpliva na prometno varnost vseh udeležencev. Če telefonirate, medtem ko vozite, slabše zaznavate okolico in dogajanja v prometu, počasneje se odzivate na prometno signalizacijo, zavorni čas in pot pa se bistveno podaljšata. Vse to poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč, tudi tistih najhujših.

 

Lani je akcija potekala med 16. in 22. januarjem, ko so policisti ustavili kar 770 voznikov, ki so med vožnjo telefonirali (več o rezultatih akcije v sporočilu za javnost).

Akcijo Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.


Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ - program aktivnosti 

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona - preventivni nasveti