Sorodne objave

 

Z obiskom dijakov ene od ljubljanskih srednjih šol smo policisti danes, 11. novembra 2009, na martinovo, opozorili na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola, še posebej med mladimi. Ob tej priložnosti ponovno pozivamo vse voznike in druge udeležence v cestnem prometu: vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače, se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.Vozi naj kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali pa uporabite javna prevozna sredstva.

Za nami je tudi t. i. martinov vikend, ko smo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je ob tej priložnosti zato predstavil aktivnosti policije za zmanjšanje deleža alkoholiziranih udeležencev v prometnih nesrečah in na kratko povzel rezultate teh poostrenih nadzorov v prvem delu martinovanja, med 6. in 8. novembrom 2009. Več o tem v sporočilu za javnost: Minuli vikend po metodologiji Promil z alkotestom preizkusili 3.239 voznikov

Skupaj s predstavnicama Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na Ministrstvu za promet in policijskim inšpektorjem za preventivo na Policijski upravi Ljubljana Ivanom Mezkom smo obiskali 4. f razred Ekonomske šole v Ljubljani.

IMG 8447

Ker so mladi med najobčutljivejšimi skupinami prometnih udeležencev, je problematika alkohola, še posebej med mladimi, posebej pereča. Zato je vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Ljubljana Moste Dušan Černilogar zanje pripravil poučno predavanje o vplivu alkohola na vozne sposobnosti voznika.

IMG 8461

Na različne načine, tudi s takšnimi predavanji, poskušamo v policiji mlade osvestiti o pomenu odgovornega ravnanja v prometu, še posebej, ko prevzamejo vlogo voznika. Mladi med 15 in 24 letom starosti so namreč ena najbolj ogroženih starostnih skupin v prometu zaradi neizkušenosti, življenjskega stila ter ne nazadnje uporništva, ki se žal kaže tudi v nespoštovanju prometnih pravil in predpisov. Mladi vozniki pogosto vozijo nevarno in precenjujejo sebe in svoje vozniške sposobnosti. Nimajo dovolj izkušenj in prakse z upravljanjem vozila. Najbolj tvegano obdobje je prvo leto po opravljenem izpitu za različne kategorije motornih vozil.

IMG 8463

Vodja policijskega okoliša Dušan Černilogar med predavanjem. Alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva, je bilo njegovo glavno sporočilo mladim. In kdor se v takšnem stanju odloči za vključitev v promet, zavestno ogroža tako sebe kot druge!

 

Znani smučarski skakalec Robert Kranjec, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v policiji, pa je dijake pozval k razvijanju zdravega življenjskega sloga in preživljanja prostega časa.

IMG 8469

Zabavati se da tudi na druge načine, brez velikanskih količin alkohola, je poudaril Robert Kranjec. Iz lastnih izkušenj ve, je dejal, da tudi šport ni združljiv z alkoholom. V prometu pa so posledice uživanja alkohola še hujše, saj vinjeni ne povzročijo škode le sebi, ampak (marsikdaj usodno) škodijo tudi drugim, največkrat nedolžnim.

IMG 8475

Dijaki so lahko ob tej priložnosti preizkusili tudi posebna očala za simulacijo alkoholiziranosti pri različnih stopnjah, ki sta jim jih prinesli predstavnici Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Z njimi so se lahko na lastne oči prepričali, kako močno uživanje alkohola okrni posameznikove vozne sposobnosti.

IMG 8508

Ko so si nadeli demonstracijska očala, so dobili občutek, da so pod vplivom alkohola, ki je tako vplival na njihov vid, ravnotežje, prostorsko zaznavo, motorične sposobnosti in orientacijo, da je bila že preprosta hoja med stožci skoraj neizvedljiva.

IMG 8482

Vsak četrti umrli voznik osebnega avtomobila v prometnih nesrečah je iz starostne skupine od 18 do 24 let. Vozniki osebnih avtomobilov iz te starostne skupine povzročijo skoraj petino vseh prometnih nesreč. Mladi med 18 in 24 letom med alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč predstavljajo 19-odstotni delež. Mladi vozniki so pogosto udeleženi v nesrečah ponoči. Več podatkov o problematiki alkohola med mladimi udeleženci v cestnem prometu je v oktobrskem sporočilu za javnost:


Evropska noč brez prometnih nesreč - opozorilo mladim voznikom

IMG 8489