Sorodne objave

 

Za nami je t. i. martinov vikend, ko smo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so policisti med 6. in 8. novembrom 2009 pridržali 110 voznikov.

Iz prometa smo izločali voznike, ki so kljub zakonskim določbam in opozorilom vozili pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil, s čimer želimo zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem drugim udeležencem v cestnem prometu.

S takšnimi poostrenimi nadzori prometa seveda nadaljujemo in jih bomo izvajali vse do zaključka martinovanja ter nato še ves t. i. veseli december, je poudaril vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun ob obisku razreda dijakov Ekonomske šole v Ljubljani, ki smo jih danes, 11. novembra 2009, opozorili na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola in na pomen odgovornega ravnanja v prometu.

Predstavil je aktivnosti policije za zmanjšanje deleža alkoholiziranih udeležencev v prometnih nesrečah in na kratko povzel rezultate teh poostrenih nadzorov v prvem delu martinovanja, med 6. in 8. novembrom 2009.

IMG 8524

Kot je navedel, so policisti po metodologiji Promil v tem času ustavili in z alkotestom preizkusili 3.239* voznikov; v 104 primerih je bil rezultat pozitiven. Med temi je 17 voznikov preseglo koncentracijo nad 0,76 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka oz. 1,5 grama alkohola na kilogram krvi (promila); 12 voznikov je preizkus odklonilo. Vseh 29 voznikov bo moralo ponovno opravljati vozniški izpit. Policisti so odredili tudi 89 strokovnih pregledov za alkohol in 12 strokovnih pregledov zaradi mamil. Začasno so odvzeli 91 vozniških dovoljenj. V okviru poostrenih nadzorov po metodologiji promil so policisti pridržali 48 oseb (vključno s pridržanimi med nadzori v okviru rednega dela policistov pa je bilo zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržanih skupaj 110 voznikov).

 

* OPOMBA: Glede interpretacije teh podatkov je Kapun opozoril, da je treba upoštevati, da ti podatki vključujejo samo rezultate tistih policijskih uprav, ki so minuli vikend, med 6. in 8. novembrom 2009, izvedle poostrene nadzore po metodologiji Promil. Nekatere policijske uprave so namreč psihofizično stanje voznikov preverjale v okviru več krajših poostrenih nadzorov med rednim delovnim časom in bodo nadzore po metodologiji Promil izvedle šele v prihodnjih dneh; njihovi podatki v tem številu zato niso upoštevani.

 

Alkohol in prometne nesreče - statistični podatki za obdobje od 1. januarja do 31. oktobra 2009