Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je včeraj, 3. septembra 2014, sprejel policiste, ki so med turistično sezono službovali na Hrvaškem.

IMG 8397

 Vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije Vladimir Pocek, policist Robert Gabor, generalni direktor policije Stanislav Veniger ter policista Janez Rojko in Bojan Triglav


Policisti Robert Gabor iz Policijske postaje Lendava, Janez Rojko iz Policijske postaje Ptuj in Bojan Triglav iz Policijske postaje Slovenj Gradec so bili na Hrvaško napoteni v okviru projekta Varna turistična sezona, kjer so med 14. julijem in 14. avgustom nudili pomoč hrvaškim policistom pri postopkih s slovenskimi državljani. Svoje naloge so opravljali na območju liško-senjske, istarske in primorsko-goranske policijske uprave.

Slovenski policisti so med postopki omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajali predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Angažirani so bili predvsem na področju splošnih policijskih nalog, kot so varovanje javnega reda in miru, nadzor cestnega prometa in obravnave prometnih nesreč, obravnave kaznivih dejanj idr. Hkrati so slovenskim turistom tudi preventivno svetovali, kako naj med dopustovanjem poskrbijo za svojo varnost in zavarujejo svoje premoženje. Pri svojem delu so nosili uniformo slovenske policije in niso bili oboroženi.

Takšna oblika sodelovanja poteka že od leta 2011, ko sta bila dva slovenska policista prvič napotena na Hrvaško. Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone v svojo državo oziroma v določene turistične kraje povabi predstavnike policij tistih držav, katerih državljani predstavljajo visok delež tujih turistov.

Prednost tovrstnega sodelovanja je predvsem v izjemno hitri in učinkoviti izmenjavi informacij, pa tudi v tem, da so postopki s slovenskimi državljani krajši, saj ni nepotrebnega preverjanja določenih podatkov preko drugih služb, ker lahko hrvaški policisti podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista. Prav tako je koristna tudi pomoč pri komunikaciji v postopkih. Med slovenskimi državljani je namreč zaznati zadovoljstvo, saj so se v policijskih postopkih počutili varneje ob prisotnosti slovenskega policista.

 

Tri slovenske policiste pred odhodom na delo na Hrvaško sprejel generalni direktor policije (8. 7. 2014)

Slovenskega policista, ki službuje na Hrvaškem, so slovenski počitnikarji takoj opazili (25. 7. 2014)