Sorodne objave

 

Na predvečer obletnice akcije Sever smo se zbrani na osrednji proslavi spomnili dogodkov izpred dvajsetih let.

proslava

Osrednja slovesnost ob 20. obletnici akcije Sever je bila 30. novembra 2009 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.Udeležili so se je tudi visoki gostje.

ministrica

Slovesnost je odprla ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je v govoru povedala, da "je tedanja ljudska milica v nasprotju z represivnimi organi nekdanjega vzhodnega bloka odigrala vlogo branitelja, in ne rablja politične liberalizacije ter demokratizacije. Zaradi svojega ravnanja je upravičeno dobila predznak legitimnosti, ugled in zaupanje ljudi." Dejala je še, da je bila odločitev preprečiti miting pogumna in modra ter da je bila sama akcija trezno in strokovno izvedena. Skupaj je to pomenilo zelo pomemben del mozaika demokratičnih procesov slovenske družbe.

predsednik

Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Najprej se je zahvalil vsem sodelujočim v akciji Sever za uspeh zavarovanja Slovenije, človekovih pravic njenih ljudi in celotne skupnosti pred enim največjih ogrožanj v novejši zgodovini naše domovine. "Sedaj, dve desetletji kasneje, si seveda težko predstavljamo, kakšen bi bil razvoj, če operacija Sever ne bi uspela ali če bi prišlo do nasilnega obračunavanja, ki bi vrglo senco na demokratično preobrazbo Slovenije. /.../ Nujno pa je zgodovino poznati in jo v celoti razumeti. Poznati in razumeti je treba tako vsa zgodovinska dejstva kot tudi zgodovinska vprašanja in njihove rešitve ter njihovo sporočilnost za današnji čas." Dodal je še, da varnost ni samoumevna in ne pride sama od sebe, ampak si je zanjo treba prizadevati in se potruditi ter "ceniti delo policije, ki je za zagotavljanje varnosti in s tem povezanega občutka državljank in državljanov neprecenljivega pomena."

odlikovanja

Predsednik države je nekaj ur pred prireditvijo s Srebrnim redom za zasluge odlikoval dr. Tomaža Časa, Tomaža Ertla in Leopolda Jesenka za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Republike Slovenije med akcijo Sever.

 

Prireditev je povezovala Tjaša Železnik, ki je za nekaj besed prosila Pavla Čelika in dr. Tomaža Časa.

V kulturnem delu programa so poleg Policijskega orkestra nastopili še Godalni kvartet Vijolice, Tina Marinšek, Pero Lovšin, Gal in Galeristi, Tinkara Kovač in Plesalci Fourklor. Prireditev je bilo moč v živo spreljati na nacionalnem radiju in televiziji. 

20LetAkcijeSeverVeč informacij na spletni strani Združenja Sever: