Sorodne objave

 

Minuli vikend, med 17. in 19. julijem 2015, so policisti po vsej državi izvedli poostren nadzor nad vozniki motornih koles in mopedov. V tem času so kontrolirali 1.591 enoslednih motornih vozil in njihovim voznikom izrekli 225 sankcij.

V 42 primerih so odkrili, da vozniki med vožnjo na glavi niso nosili zaščitne motoristične čelade, v 10 primerih pa so bili brez čelade tudi potniki na motornem kolesu. Policisti so odredili tri izredne tehnične preglede za vozila.

Poleg tega so iz prometa izločili štiri motorna kolesa in 11 mopedov. Hujšim kršiteljem pa so na podlagi 23. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) zasegli 13 vozil, zaradi predelave vozila pa na podlagi 73. člena Zakona o motornih vozilih (ZMV) eno vozilo.

Tokratni nadzor je bil namenjen predvsem ugotavljanju kršitev, povezanih z neprilagojeno hitrostjo, neustreznim psihofizičnim stanjem voznikov, neuporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnostjo vozil. Vse to so namreč dejavniki, ki lahko bistveno povečajo nevarnost za nastanek prometnih nesreč. Posledice v takšnih prometnih nesrečah pa so lahko hude telesne poškodbe ali celo smrt udeležencev.