Sorodne objave

 

Med 5. in 11. oktobrom 2015 smo slovenski policisti sodelovali v evropsko usklajeni akciji Bus & Truck.

Policisti smo v tem obdobju kontrolirali 1.123 tovornih vozil registriranih v Sloveniji, 695 tovornih vozil, registriranih v državah Evropske unije, in 348 vozil, ki so registrirana v tretjih državah. Različne kršitve cestnoprometnih predpisov so prometni policisti odkrili pri 353 tovornih vozilih. Ob tem so kontrolirali še 214 avtobusov, registriranih v Sloveniji, 82 avtobusov, registriranih v državah Evropske unije, in 26 avtobusov, ki so registrirani v tretjih državah. Kršitve so bile ugotovljene pri 26 avtobusih.

Največ kršitev se je nanašalo na neuporabo varnostnega pasu (83), prekoračitve, povezane s preobremenitvami vozil (67), in na prekoračitve hitrosti (65). Sledijo kršitve, povezane s prekoračitvami časa trajanja vožnje in obveznimi počitki (42), nepravilnim delovanjem tahografa (14) in manipulacijami tahografa (9), nepravilnostmi pri pritrditvi tovora (18) in tehničnimi pomankljivostmi na vozilih (12). Policisti so hkrati ugotovili še več kot 130 drugih kršitev cestnoprometnih predspisov.

Namen akcije, ki jo je koordinirala Evropska mreža prometnih policij (TISPOL) in ki je istočasno potekala v več evropskih državah, je bil vplivati na voznike, da bodo upoštevali prometne predpise, izboljšati prometno varnost in tudi prispevati k ozaveščanju javnosti o tej problematiki.