Sorodne objave

 

V dneh, ki so pred nami, je pričakovati povečan promet, zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča, in okoli pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Ne pozabimo na lastno varnost in varnost svojega premoženja. Objavljamo nekaj nasvetov, kako lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost.

 • Svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč ter upoštevate navodila policistov in redarjev. Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju in prevoznosti cest. Če je možno, v teh dneh uporabljajte javna prevozna sredstva. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli pod vplivom alkohola in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. Vozite previdno, odgovorno in strpno! Če načrtujete pot v sosednje države, pred odhodom preverite tudi stanje na mejnih prehodih.
 • Med prazniki velja Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, zato bo v soboto, 31. oktobra, in v nedeljo, 1. novembra 2015, med 8. in 21. uro veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorje, motokultivatorje, delovne stroje in vprežna vozila na cestah, kot jih določa 4. člen odredbe.
 • Tudi čedalje krajši dnevi in slabo vreme, ki nas lahko preseneti v tem jesenskem obdobju, zahteva od voznikov dodatno zbranost. Policisti opozarjamo voznike, naj vozijo previdno, predvsem na neosvetljenih delih vozišča, pešce pa, naj poskrbijo za lastno varnost in vidnost. Vozniki, pazite na pešce!
 • Najbolj obiskana v teh dneh bodo parkirišča ob pokopališčih. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih. Tehnično varovanje vozila, Vlomi v vozila
 • Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora. Pozor, žeparji!, Tatvine mobilnih telefonov
 • Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev! Ulični ropi
 • Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete označite z individualnimi lastnostmi. Roparji pri vas doma, Tehnično varovanje stanovanjskih objektov

Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite storilca, svetujemo, da takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali pokličite na najbližjo policijsko postajo.


Ne pozabite na varnost  (brošura s preventivnimi nasveti za starejše)  


V noči z 31. oktobra na 1. november je tudi v Sloveniji več prireditev v sklopu praznovanja t. i. noči čarovnic. V povezavi s tem objavljamo naslednja opozorila:

 • Voznike motornih vozil policisti opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno! Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov.
 • Upoštevajte, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smete nositi mask.
 • Pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko razni pripomočki (deli mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila.
 • Vse tiste, ki se boste kot vozniki odpravili na različna praznovanja in zabave, opozarjamo, da ne uživate alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Alkohol ubija!
 • Prilagodite hitrost svoje vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam.
 • Pripnite se z varnostnim pasom!


Želimo vam varne in prijetne praznične dni!