Sorodne objave

 

Med 6. in 15. novembrom je potekal že tretji del akcije 0,0 šofer - trezna odločitev. V tem času smo za večjo varnost na cestah skrbeli tudi policisti in po vsej Sloveniji pogosteje preverjali vožnjo pod vplivom alkohola.

Policisti smo odredili 12.173 alkotestov in 252 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil oz. drugih psihoaktivnih snovi. Pri tem je bilo ugotovljenih 283 kršitev do 0,52 mg/l in 196 kršitev nad 0,52 mg/l alkohola v izdihanem zraku, 10 voznikov pa je preizkus odklonilo. Začasno je bilo odvzetih 382 vozniških dovoljenj in pridržanih 13 voznikov motornih vozil, v 175 primerih pa smo od pridržanja odstopili. V tem obdobju je bilo ob nadzoru prometa ugotovljenih tudi 50 kaznivih dejanj, ki niso povezana s prometno varnostjo.

Največ nesreč pod vplivom alkohola se zgodi prav v obdobjih različnih praznovanj, še posebej med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah. Čas okoli martinovega je glede števila prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, poleg decembra med najbolj problematičnimi tedni v letu.
Akcijo 0,0 šofer - trezna odločitev koordinira Ministrstvo za zdravje RS, akcija pa je del uresničevanja Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013-2022. Namen kampanje 0,0 šofer - trezna odločitev je z različnimi ukrepi prispevati k odgovornejšemu ravnanju vseh udeležencev v prometu in vseh tistih, ki lahko z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivajo na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih negativnih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.