Sorodne objave

 

Na Mariborskem Pohorju smo danes, 12. februarja 2016, priredili še uraden zaključek projekta Šolar na smuči. V tednu pred šolskimi počitnicami smo namreč v Policiji skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in smučarskimi centri Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje in Vogel za četrto- in petošolce organizirali poučno, brezplačno in zabavno smučarsko izkušnjo. 

Vogel cet 2

Na današnjem zaključku projekta smo policisti znova opozorili na pomen varnosti na smučišču. Naslednji teden se namreč začenjajo zimske šolske počitnice, ko bo na smučiščih spet več otrok. Zato ne pozabite - tudi varna smuka je lahko užitek.


Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi (mp3) 


Organiziranega smučanja se je na različnih smučiščih po Sloveniji, kljub nekoliko slabšemu vremenu, ki pa ni skalil nasmehov in odličnega vzdušja, udeležilo skupaj 1.922 otrok iz 50 slovenskih osnovnih šol. Večina otrok je na smučke stopila prvič in se tako srečala z novo življenjsko izkušnjo.

Na Krvavcu je v štirih dneh smučalo 426 začetnikov in 133 nadaljevalcev, na Mariborskem Pohorju se je smučanja udeležilo 390 začetnikov in 50 nadaljevalcev, na Rogli je smučalo skupaj 500 otrok, od tega 230 začetnikov, Vogel pa je v dveh dneh gostil 57 začetnikov in 116 nadaljevalcev.

Smucanje 3

Šole, ki so zaradi slabega vremena odpovedale obisk smučišč, bodo otroke na smučanje pripeljale v naslednjem tednu, tako da bodo na svoj račun pri smučarski izkušnji resnično prišli na vrsto vsi otroci. Za vse tiste, ki so odpovedali, bodo smučarski centri poskušali zagotoviti še dodatne termine.

IMG 1566

Otroci, ki so bili nad zimskimi radostmi na smučiščih izredno zadovoljni, so povedali, da se bodo v smučanju še preizkusili. Organizatorji pa so zagotovili, da se bodo tudi naslednje leto potrudili in zagotovili smučarsko izkušnjo čim širšemu krogu devetletnikov. 

Smucanje 4

Namen projekta je učenje smučanja in opozarjanje na varnost na smučiščih. Otroci in slabši smučarji so namreč veliko bolj dovzetni za morebitne nesreče in posledično poškodbe, zato morajo biti ostali udeleženci na smučiščih nanje še posebej pozorni, previdni pri smučanju pa morajo biti tudi otroci sami.

"Smučanje je zagotovo eden bolj prepoznavnih, celo nacionalnih športov pri nas. Prav je, da na tak način spodbudimo otroke, da v tem prepoznajo vrednoto. Gre za šport, druženje in zabavo na prostem, v naravi, kar je za mlade danes izjemnega pomena. Želimo si, da bi v naslednjih letih takšen dogodek lahko organizirali za celotno generacijo otrok," je poudaril Uroš Zupan, pobudnik akcije.

Vogel Jure

"Počitnice so pred vrati, kar v lepih dneh zagotovo pomeni večji obisk smučišč. Vse udeležence na smučiščih opozarjamo, naj bodo pozorni na svojo varnost in varnost drugih na smučišču, naj upoštevajo FIS pravila in nadzornika na smučišču. Uporaba čelade je zaželena, za otroke do  14. leta obvezna. Ne precenjujte svojega znanja, izbirajte strmine, primerne vašemu znanju in izkušnjam na snegu in ne uživajte alkoholnih pijač. Bodite pozorni in strpni, kakor v prometu, ob manjši nepazljivosti se lep smučarski dan lahko tudi slabo konča. Pazite tudi na svoje stvari in jih ne puščajte brez nadzora. Tudi varna smuka je lahko užitek!" je povedal Alojz Sladič iz Generalne policijske uprave.

Jure Košir, ambasador akcije Šolar na smuči je vsem otrokom zaželel super počitnice in še več užitkov na belih strminah. "Ponosen sem na vas, da ste tako pogumno stopili na smuči in se brez strahu, z dobro voljo spustili po smučišču. Zagotovo se bomo še srečali. Verjamem, da je med vami tudi kak izjemni bodoči tekmovalec. Veselim se že tega!" je zaključil Jure Košir v popotnico otrokom in projektu.

IMG 1554

Projekt je pohvalila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, ki je mladim zaželela zabavne počitnice in prijetno ter varno smučanje.


Več informacij o projektu v sporočilu za javnost: Šolar na smuči - varna smuka je užitek