Sorodne objave

 

V slovenski policiji smo 25. obletnici obstoja in dela v okviru samostojne Republike Slovenije izdali tudi poseben spominski znak. 

Spominski znak ni kovanec, niti spominski niti zbirateljski, kakršne izdaja Banka Slovenije. Ker ne gre za kovanec, tudi nima vrednosti nacionalne valute in ne velja kot plačilno sredstvo.

210 240 spominski znak policije lice 210 240 spominski znak policije grb

Znak (s premerom 38-39 mm in debeline 2-3 mm) je iz bakra in niklja ter kovan.

Na sprednji strani je za osnovo vzeta simbolika s policijske značke na pokrivalih uniforme, ki jo je leta 1991 oblikoval takratni delavec ONZ (organov za notranje zadeve) Aleš Kačič.

Gre za žarke v podlagi in rob ščita, zgoraj je napis letnic 1991-2016, na dnu je dodana številka 25.

V sredini je stiliziran obris Republike Slovenije, izdelan v treh poševnih poljih v barvah državne zastave. Barvana površina je zaščitena z epoksidno smolo. Dvignjene površine so polirane, nižje površine so matirane (fini raster ali peskanje).

Na zadnji strani pa je znak Policije, ki ga je leta 1991 oblikoval takratni namestnik ministra Bogo Brvar, spec. kriminologije.

Spominski znak - v prozornem plastičnem ovitku oz. kapsuli - bo v teh dneh prejel vsak zaposleni v Policiji. Skupaj s publikacijo V 25 letih do sodobne in po evropskih merilih oblikovane policijske organizacije  pa ga prejmejo tudi vsi udeleženci osrednje slovesnosti ob dnevu policije.


Spletno mesto: 25 let Policije v samostojni Sloveniji