Sorodne objave

 

V Gotenici je med 31. majem in 2. junijem 2010 potekal že 8. letni preizkus vodnikov in službenih psov za splošno in specialistično uporabo, ki so se pomerili v različnih disciplinah.

Preizkusa, ki ga je organiziral Oddelek za šolanje službenih psov Policijske akademije, se je udeležilo 27 vodnikov s službenimi psi za splošno uporabo in 24 vodnikov s 30 psi za specialistično uporabo – trije vodniki imajo namreč po dva psa. 

IMG 8503

Več o delu vodnikov in službenih psov


Vodniki in službeni psi za splošno uporabo so svojo psihofizično kondicijo in usposobljenost preverjali v 4 štirih disciplinah, in sicer v sledenju, poslušnosti, terenskem preizkusu, pri katerem so morali premagati 3 kilometre dolgo progo z 12 ovirami, streljati in izvesti obrambo brez nagobčnika, ter izžrebani disciplini, ki je bila letos pregled gozda. Vsako leto namreč žreb določi, katera od treh disciplin (pregled objekta, pregled gozda ali prosta sled) bo tekmovalna. Tako vodniki do zadnjega trenutka ne vedo, v kateri izžrebani disciplini se bodo pomerili. "Na ta način so primorani trenirati vse tri discipline in zato ne zanemarijo določenih disciplin," je dejal vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek.  Vodniki in službeni psi za specialistično uporabo pa so se pomerili v treh disciplinah, in sicer pregledu vozil, pregledu terena ter pregledu objektov in prtljage.

IMG 8412

Pri vodnikih in službenih psih za splošno uporabo se je letos ekipno najbolje odrezala Policijska uprava Celje, sledita ji Policijska uprava Krško in Policijska uprava Murska Sobota. V kategoriji posamezno je državni prvak letos postal krški vodnik Gorazd Šterk, drugi najboljši je bil murskosoboški vodnik Milan Dajč, bronasto medaljo pa je odnesel celjski vodnik Tadej Jakop.


REZULTATI - SPLOŠNA UPORABA

Uvrstitev ekip  

Uvrstitev posameznikov - skupni rezultati  

Uvrstitev posameznikov - rezultati po posameznih kategorijah 

Pri "specialistih" pa je bil med iskalci prepovedanih drog najboljši Marko Godec iz Policijske uprave Celje, srebro je pripadlo mariborskemu vodniku Tugomerju Mikcu, bronasto medaljo pa je osvojil Vid Jakop, prav tako iz Policijske uprave Celje.

Med iskalci eksplozivov se je najbolje odrezal murskosoboški vodnik Jože Schonveter, Roman Odlazek iz Policijske uprave Ljubljana je odnesel srebro, tretje mesto pa je zasedel Robert Rogelj iz Policijske uprave Kranj.


REZULTATI - SPECIALISTIČNA UPORABA

Uvrstitev posameznikov - skupni rezultati 

Uvrstitev posameznikov - rezultati po posameznih kategorijah 

IX8J4737

Letnega preizkusa se skoraj vsako leto udeležijo tudi vodniki službenih psov iz Slovenske vojske, Carinske uprave Republike Slovenije, Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij in hrvaške policije. Tako se je tudi letos izven konkurence pomerilo 5 carinikov, 2 vojaška policista, 3 pazniki in en hrvaški policist.

IX8J4822

Letos se je prvič, izven konkurence, na letnem preizkusu vodnikov in službenih psov pomeril tudi bosanski policist.


Prvič pa se je izven konkurence pomeril tudi bosanski predstavnik. "Slovenski kolegi so nas letos prvič povabili, da si kot gostje ogledamo preizkus vodnikov in službenih psov v Gotenici. Ker pa smo s seboj pripeljali tudi psa za iskanje prepovedanih drog, smo se včeraj zvečer odločili, da tudi tekmujemo," je dejal bosanski policist Željko Martić. Njegov kolega Mujo Peljto, ki je v Gotenico prišel kot obiskovalec, je namreč izrazil željo, da bi se tudi sam pomeril v predvidenih disciplinah. To je tudi storil in se s svojim štirinožnim sodelavcem tako preizkusil izven konkurence v iskanju prepovedanih drog. Kot je sam dejal, je bil z rezultatom zadovoljen.

IMG 8440

Vabilu na letošnji preizkus so se odzvali tudi predstavniki policij in carine iz petih držav.


Vabilu na letošnji preizkus so se odzvali tudi predstavniki policij in carine iz petih držav, in sicer Walter Drescher in Rudolf  Druml iz avstrijske carine, Željko Martić in Mujo Peljto iz policije Federacije BiH ter Aleksandras Aleksandravičius in Džeraldas Striaupis iz litvanske policije. Prvič sta preizkus v Gotenici obiskala tudi predstavnika srbske policije Slavko Mišić in Ivan Radulović. Hrvaški policist Ivan Križić pa se je preizkusa udeležil kot tekmovalec. "Tu sem že drugič, letnega preizkusa v Sloveniji se iz hrvaške policije že tradicionalno udeležujemo vsako leto. Že nekaj let sodelujemo s slovensko policijo. Dokler še nismo imeli svoje šole, so slovenski kolegi za nas šolali pse," je dejal hrvaški vodnik Ivan Križić.

IMG 8471

IMG 8269

"Letošnji preizkus je še posebej bogat, saj smo k ogledu povabili tudi predstavnike nekaterih tujih policij, ki so si preizkus ogledali prvič. To je tudi odlična priložnost, da se spoznamo s tujimi policisti, da predstavimo našo organizacijo in metode šolanja ter sistemske rešitve, ki so potrebne za dobro organizirano delo na tem področju. Tako se ustvarja tudi odlična podlaga za sodelovanje, kar še posebej velja za sodelovanje s predstavniki republik nekdanje skupne države, ki, tako kot so že sami izpostavili, tega področja dela še nimajo dobro urejenega. V boju proti kriminalu, ilegalnim migracijam itd. imamo namreč vsi isti cilj, zato je sodelovanje med državami nujno," je dejal Adil Huselja, glavni koordinator za področje službenih živali v slovenski policiji.

IMG 8524

Nad prikazano usposobljenostjo slovenskih vodnikov in odlično izšolanostjo službenih psov so bili tujci navdušeni. "Moram pohvaliti slovenske kolege, ki so zelo visoko motivirani, njihovi psi pa so resnično odlično izšolani", je dejal Slavko Mišić. "Izkušnja je zanimiva, organizacija dogodka odlična, gostoljubnost pa na zavidljivi ravni. Upam, da bo takšno sodelovanje med slovenskimi in bosanskimi vodniki postalo dolgoročno," je še dodal Željko Martić.

Tudi avstrijski carinik Walter Drescher je izrazil željo, da bi se sodelovanje med slovensko policijo in avstrijsko carino okrepilo: "Menim, da bi bilo sodelovanje s slovenskimi kolegi zelo pozitivno, saj imajo veliko izkušenj, vsi pa delamo na takšnem področju, kjer znanja nikoli ni preveč in se učenje nikdar ne konča."

IMG 8573

Prvo državno prvenstvo vodnikov s službenimi psi je bilo po vzoru drugih evropskih policij organizirano leta 1989 v Tacnu.
Državna prvenstva so postala redna oblika preizkusov usposobljenosti vodnikov in njihovih štirinožnih pomočnikov, organizirali pa so jih po vseh policijskih upravah v državi. Zaradi spremembe internih pravil in organizacijske zahtevnosti takšnega dogodka preizkuse od 2001 izvaja Oddelek za šolanje službenih psov. Leta 2002 se je državno prvenstvo preimenovalo v letni preizkus vodnikov službenih psov. "Pred leti, ko smo s takšnih preizkusom začenjali, je bila razlika med vodniki velika. Tako je bilo recimo nekaj vodnikov in službenih psov, ki so izstopali, in je bilo skoraj mogoče napovedati, kakšne bodo uvrstitve. Danes se je raven strokovne usposobljenosti vodnikov in izšolanosti psov že tako dvignila, da so razlike med vodniki minimalne in do zadnjega trenutka ne vemo, kdo bo zmagovalec," je poudaril Marko Medvešek.

IMG 8640

Po končanem preizkusu so slovesno razglasili rezultate tekmovanja in najuspešnejšim vodnikom podelili medalje. Ob tej priložnosti je direktor Policijske akademije mag. Franc Kosmač nagovoril vodnike, jim čestital za dosežene uspehe na 8. letnem preizkusu in jih pohvalil za izjmeno učinkovito opravljanje policijskih nalog.

IMG 8616 1 1

Direktor Policijske akademije mag. Franc Kosmač

IMG 8732

Slovesne razglasitve rezultatov in podelitve priznanj so se udeležili tudi (z leve): pomočnik direktorja Policijske akademije Zdenko Renko, direktor Policijske uprave Murska Sobota Drago Ribaš, direktor Policijske akademija mag. Franc Kosmač in upokojeni komandir Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov (PP VSPK) Maribor Danijel Majcen.

IMG 8772 1

Vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek se je Danijelu Majcnu, nekdanjemu vodniku službenega psa, ki je pred upokojitvijo kar deset let opravljal tudi delo komandirja PP VSPK Maribor, še posebej zahvalil za dolgoletno prizadevno delo na področju službenih živali.


Slovenska policija za opravljanje splošnih nalog uporablja rotweilerje ter belgijske in nemške ovčarje. Za specialistično uporabo pa poleg belgijskih in nemških ovčarjev tudi lovske pasme. "Prav v tem se razlikujemo od kolegov iz tujine, saj marsikje lovskih pasem še ne uporabljajo. Pred 10 leti smo ugotovili, da imajo določene vrste lovskih pasem nekatere odlične lastnosti – na primer večjo intenzivnost in daljši čas iskanja. Pretežno uporabljamo psičke, ki so še bolj ubogljive in vodljive," je dejal Medvešek.

Službeni psi so v slovenski policiji razdeljeni v dve skupini. V prvi so službeni psi za splošno uporabo, ki opravljajo klasične policijske naloge (v tujini jih imenujejo tudi patruljni psi), v drugi pa službeni psi za specialistično uporabo. "Trenutno preučujemo potrebe na terenu in razmišljamo o tem, da bi področje dela vodnikov službenih psov še bolj razširili oz. specializirali. Razmišljamo namreč o šolanju psov za dve dodatni veji, in sicer za iskanje orožja in trupel," je dejal vodja Oddelka za šolanje službenih psov.