Sorodne objave

 

Med akcijo za večjo varnost pešcev, ki je potekala med 6. in 12. februarjem, so policisti ugotovili 1.391 kršitev.

Od tega je bilo izdanih 761 plačinih nalogov in izrečenih 630 opozoril.

Kot pri delu opažajo policisti, so pogoste kršitve voznikov motornih vozil izsiljevanje prednosti na prehodih za pešce, ko ti prečkajo vozišče. Pešci pa pogosto ne upoštevajo rdeče luči na semaforju in prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Velik dejavnik tveganja, ki ga lahko pešci sami odpravijo in tako zmanjšajo nevarnost za nastanek prometne nesreče, je slaba vidnost pešca, zato policisti znova pozivamo, naj ob zmanjšani vidljivosti uporabljajo odsevna telesa oz. nosijo svetlejša oblačila, da jih vozniki pravočasno opazijo.

Glavna cilja akcije sta bila zmanjšati število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, in težo njihovih posledic ter povečati uporabo odsevnih teles med pešci, ki so zaradi slabše vidljivosti bolj izpostavljeni nevarnostim prometnih nesreč. Lani so slovenske ceste terjale življenje kar 22 pešcev.

V letu 2016 (2015*) je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 712 (667) pešcev, kar je 7 % več kot leto prej. Od vseh udeleženih je umrlo 22 (16) pešcev ali za 38 % več, 134 (125) se jih je hudo telesno poškodovalo, kar je za 7 % več, 505 (471) pa se jih je lažje telesno poškodovalo, kar je za 7 % več. Od vseh udeleženih pešcev jih je 138 (102) povzročilo prometno nesrečo, kar je za 35 % več kot leto prej.

* V oklepajih so podatki za leto 2015.


Preventivni nasveti za večjo varnost pešcev

pesci pozor
Vozniki, pazite na pešce!
kresnicka
Posveti mi pozornost! 
bodipreviden
Pešci, bodite preVIDNI!