Sorodne objave

 

Policija je v letošnji smučarski sezoni, še pred njenim zaključkom, obravnavala bistveno več nesreč na smučiščih s hudimi telesnimi poškodbami kot v celotni pretekli sezoni. Ugodne razmere te dni še vedno privabljajo smučarje, zato policisti znova opozarjamo - poskrbite za svojo varnost in varnost drugih!

Z ogledi krajev nesreč in zbiranjem obvestil je bilo največkrat ugotovljeno, da so bili vzroki nesreč predvsem slabša telesna pripravljenost in nizek nivo smučarskega znanja, kar je botrovalo zdrsom in različnim padcem. V veliki večini primerov je bil v nesreči torej udeležen samo en smučar, redko pa je prihajalo tudi do trkov med dvema smučarjema. V posameznih primerih je bilo ugotovljeno, da so imeli smučarji slabo nastavljene vezi, kar je v primerih padcev pomenilo, da se vez oz. smučka ni odpela, posledice pa so bile temu primerne. Med poškodbami je šlo v največ primerih za zlome nog, predvsem goleni, sledijo zlomi rok, zelo redko pa je prihajalo do poškodb glave ali hrbtenice. Večina udeležencev nesreč je uporabljala smučarsko čelado, opažamo pa tudi porast uporabe t. i. želve za zaščito hrbta.

Ugodne snežne oziroma vremenske razmere bodo tudi v naslednjih dneh, še posebej pa ob koncih tedna, na naša smučišča privabila veliko smučarjev. Policija opozarja vse, da se na smučanje dobro pripravijo, na smučišču naj upoštevajo navodila nadzornikov in policistov, predvsem pa naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in smučarskega znanja. Smučati je treba tudi obzirno do drugih, hitrost smučanja pa prilagoditi znanju in razmeram na smučišču (gneča, zmehčana snežna podlaga itd.). Uporaba čelade je obvezna za otroke do vključno 14. leta starosti, njeno uporabo pa priporočamo prav vsem. Ker bodo na nekaterih smučiščih proti zaključku smučarske sezone organizirali različne prireditve, posebej opozarjamo, da je smučanje pod vplivom alkohola prepovedano.

smuka09

S previdnostjo, spoštovanjem 10 FIS pravil, upoštevanjem svojih sposobnosti in razmer na smučišču lahko bistveno zmanjšate možnost poškodb. Le varna smuka je užitek!