Sorodne objave

 

V povezavi s poročanjem medijev sporočamo, da je včeraj prišlo do dveh vplutij hrvaških ribičev v območje nadzora slovenske policije.

Dopoldan je vplulo prvo ribiško plovilo in pričelo z ribolovom. Slovenska policija je ribiča opozorila, da izvaja ribolov v delu morja, ki je slovensko ozemlje. Takoj zatem sta na kraj prišli tudi dve plovili hrvaške policije. Posadka slovenske policije je opozorila posadki hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Plovili hrvaške policije in hrvaška ribiška ladja so nato zapustili to območje in odpluli v smeri Savudrije.

Popoldan je vplulo drugo ribiško plovilo in pričelo z ribolovom. Istočasno z vplutjem ribiškega plovila sta za njim pripluli tudi plovili hrvaške policije. Posadka slovenske policije je opozorila posadki hrvaške policije in ribiško plovilo, da se nahajajo v območju nadzora slovenske policije. Vsa plovila so nato zapustila to območje in odplula v smeri Savudrije.

Plovila slovenske policije so bila včeraj ves čas postopka oziroma dogodkov na območju nadzora slovenske policije, plovila hrvaške policije pa na območju, ki ga nadzira slovenska policija.

Slovenski policisti so v postopku opozarjali posadki hrvaške policije in ribiških plovili, da se nahajajo na slovenskem območju.

Izvajanje nalog slovenske policije ob/na meji se ni v ničemer spremenilo, tako da jih izvajamo na enak način kot pred izrekom razsodbe arbitražnega sodišča. Vsi ukrepi temeljijo na zakonitosti, strokovnosti in taktnosti postopkov, pri čemer slovenska policija pri svojem delu ne povzroča mejnih incidentov.

Slovenska policija nadzira morsko mejo na enak način in v obsegu kot pred razsodbo. Tak način dela se bo izvajal do odločitve o načinu implementacije odločitve arbitražnega sodišča.