Sorodne objave

 

"Dragi ubežniki, to poletje se vrnite domov! S pozdravi, vaša policija." Približno v tem stilu se glasijo nekoliko predrzna sporočila na 21 razglednicah, ki jih evropske policije pošiljamo nevarnim kriminalcem na begu. Žal ne poznamo njihovih točnih poštnih naslovov. Nam jih lahko pomagate poiskati?

Medtem ko nas večina uživa v zasluženih poletnih počitnicah, pa je s storilci kaznivih dejanj drugače. Vemo, da si številni kriminalci, ki so na begu pred organi pregona, za svoje zatočišče izbirajo počitniške destinacije. Morda se skrivajo prav tam, kjer ste na dopustu vi ... Vaša informacija je lahko ključna za prijetje nekaterih najbolj iskanih oseb v Evropi. Zato vas policisti iz vse Evrope prosimo za pomoč pri iskanju podatka o natančni lokaciji teh kriminalcev, saj morajo prevzeti odgovornost za svoja hudodelstva, kot so umori, ugrabitve, preprodaja mamil in teroristična dejanja.

Da se najbolj iskani storilci najhujših kaznivih dejanj ne bi mogli več izogibati roki pravice, smo pod okriljem Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST) pripravili skupno kampanjo www.eumostwanted.eu/summercampaign, v okviru katere smo oblikovali 21 razglednic z nekoliko izzivalnimi in hudomušnimi sporočili, po eno za vsakega od najbolj iskanih ubežnikov, ki so v 21 državah članicah Evropske unije storili huda kazniva dejanja in pri izsleditvi katerih dosedanje klasične preiskovalne metode niso bile uspešne. Menimo, da se ne skrivajo v državah, kjer so storili kaznivo dejanje, ampak drugje.

Borojevic razglednica2

"Dragi Danijel, poskušali smo te dobiti, a se nam nikoli ne odzoveš. Nekaj posebnega imamo zate ... Policija".

Na slovenski razglednici je Danijel Borojević, rojen 30. 4. 1976, državljan Slovenije, iskan zaradi kaznivega dejanja ropa.

Oglejte si tudi video.


Več ljudi bo obiskalo spletno stran www.eumostwanted.eu in delilo te razglednice, večja bo možnost, da končno najdemo še zadnji košček sestavljanke in nevarne storilce pošljemo za zapahe. Samo po zaslugi zadnje, decembrske adventne kampanje, na primer, smo uspeli aretirati tri med najbolj iskanimi kriminalci v Evropski uniji! Upamo, da bo tudi tokratna kampanja tako uspešna.

Tovrstne akcije so se namreč izkazale za zelo uspešne pri izsleditvi iskanih oseb. Od začetka leta 2016, ko je bila vzpostavljena spletna stran www.eumostwanted.eu, prek katere lahko javnost pomaga pri izsleditvi najbolj iskanih oseb v Evropi, si je spletno stran ogledalo že več kot 2,5 milijona posameznih obiskovalcev. Do sedaj je bilo prijetih že 36 nevarnih iskanih oseb, ki so bile objavljene na tej platformi. Pri tem je bilo vsaj 11 prijetij neposredno povezanih z objavo seznama v medijih in informacijami, ki ste jih policiji nato posredovali občani. Štirje ubežniki pa so se predali sami, potem ko so se pojavili na tej črni listi".

Spletno stran je ob podpori Europola vzpostavila Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST – European Network of Fugitive Active Search Teams). Vsebuje informacije o zelo odmevnih primerih storilcev, ki so iskani na mednarodni ravni. Na evropskem seznamu najbolj iskanih ubežnikov je sicer več kot 60 kriminalcev - morilcev, ugrabiteljev, teroristov, preprodajalcev mamil in drugih. Vsi so obsojeni ali osumljeni težkih kaznivih dejanj in so na begu pred odgovornostjo in kaznijo.


Povezane vsebine:

Evropski varnostni organi vzpostavili spletno stran najbolj iskanih oseb v Evropi (29. 1. 2016)

S pomočjo javnosti prijeli osem najbolj iskanih ubežnikov v Evropi (27. 7. 2016)

Na evropskem adventnem koledarju iskanih oseb tudi državljan Slovenije (20. 12. 2016)

Seznam iskanih oseb v Sloveniji, za katerimi sta razpisana tiralica ali evropski nalog za prijetje in predajo