Sorodne objave

 

Šoferji in avtoprevozniki, pozor! Med 23. in 29. julijem 2018 bo v večini evropskih držav, tudi Sloveniji, potekal poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.

IMG 5737

Namen t. i. akcije Truck & Bus je zmanjšati število kršitev cestnoprometnih predpisov pri prevozu tovora ter potnikov.


Na katere kršitve bomo policisti še posebej pozorni

Policisti bomo preverjali spoštovanje cestnoprometnih pravil, pozorni pa bomo predvsem na kršitve, ki so povezane s trajanjem vožnje ter obveznimi počitki in odmori voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami (tahografi) in tehnično brezhibnostjo vozil.

Kontrolirali bomo še ustreznost listin in pozornost namenili pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

Preverjali pa bomo tudi, ali vozniki tovornih vozil med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, kar lahko vpliva na zmanjšano zbranost med vožnjo.

Ugotavljali bomo, ali so pripeti z varnostnim pasom. Prav v zvezi z (ne)uporabo varnostnega pasu je namreč skrb vzbujajoč podatek Javne agencije RS za varnost prometa, da so vozniki tovornih vozil in avtobusov med najbolj tveganimi vozniki v prometu. Njihovi rezultati opazovanja pripetosti so pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 odstotkih (potniki na sprednjih sedežih v tovornih vozilih v povprečju v 63 odstotkih), vozniki avtobusov pa v povprečju le v 36 odstotkih.

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ob tej priložnosti znova opozarjamo vse voznike tovornih vozil in avtobusov - upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti.

Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila - še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom - pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo!

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov.

Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

DSC 7643 2011

Evropsko usklajeno akcijo koordinira Tispol, evropska mreža prometnih policij, v Sloveniji pa so opisane aktivnosti del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa


Statistični podatki

Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa se je lani na slovenskih cestah zgodilo 2.294 prometnih nesreč, od tega so bile tri smrtne žrtve med vozniki tovornih vozil. Med vozniki in potniki v avtobusih ni bilo smrtne žrtve. V prometnih nesrečah z udeležbo voznikov tovornih vozil in avtobusov v zadnjih petih letih izstopa predvsem število smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti. Število umrlih voznikov tovornih vozil v lanskem letu ostaja enako, povečalo se je število voznikov tovornih vozil kot povzročiteljev prometnih nesreč za 12 % (lani 1.512, v letu 2015 pa 1.356). Med povzročitelji prometnih nesreč voznikov tovornih vozil se je povečal tudi delež tujih povzročiteljev voznikov tovornih vozil, ki je v lanskem letu znašal 39 % vseh prometnih nesreč s tovornimi vozili (587 prometnih nesreč). V letošnjem letu smo zabeležili ponovno porast števila tujih povzročiteljev kot voznikov tovornih vozil na 41 % (333 prometnih nesreč od skupno 809 prometnih nesreč). Največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil se je v letu 2017 zgodilo na cestah v naselju (49 %). Največ najhujših - smrtnih prometnih nesreč se je zgodilo na avtocestnem omrežju, in sicer skupaj kar 8 oz. 42 %. V letu 2017 je v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil, umrlo devet udeležencev (v letu 2016 pa 14, leto pred tem 17). Od 9 umrlih so bili: 3 vozniki tovornih vozil, 3 pešci, 2 potniki in 1 voznik osebnega avtomobila.


Zvočni posnetek izjave Roberta Vehovca  (mp3) 
iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi v zvezi z akcijo Truck & Bus