Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes, 8. marca 2011, sprejel policista, ki sta sodelovala pri varovanju grško-turške meje. Slovenska policija je v Frontexovi operaciji RABIT sodelovala dvakrat.

Od začetka novembra 2010 do začetka marca 2011 je na delu zunanje schengenske meje med Grčijo in Turčijo v koordinaciji evropske Agencije za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije (FRONTEX) potekala operacija pripadnikov enot za hitro posredovanje na zunanjih mejah, t. i. RABIT (Rapid Border Intervention Teams).

Slovenska policija je v tej operaciji sodelovala dvakrat. V prvem delu operacije, tj. novembra in decembra 2010, s policistoma Robertom Juhom iz Postaje mejne policije Dobova in Ljubomirjem Siničičem iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor, in od konca januarja do začetka marca 2011 s policistoma Urošem Veseličem iz Policijske postaje Metlika in Markom Krčem iz Policijske postaje Šmarje pri Jelšah.

Veseliča in Krča je slovenska policija na operacijo RABIT napotila na podlagi dodatnega poziva agencije Frontex, ki je iskala policiste z ustreznimi izkušnjami in znanjem. Oba policista sicer nista člana nabora RABIT, imata pa številne in bogate izkušnje glede varovanja državne meje, tudi iz preteklih sodelovanj v skupnih operacijah Frontexa.

IMG 9294zm
Z leve proti desni: policist PP Metlika Uroš Veselič, vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik, generalni direktor policije Janko Goršek, policist PP Šmarje pri Jelšah Marko Krč

***


V drugi polovici leta 2010 se je varnostna situacija na grško-turški meji močno spremenila in zaostrila. Pojavil se je velik migracijski pritisk iz smeri Turčije in močno povečalo število državljanov tretjih držav, ki so množično nezakonito preko zunanje schengenske meje vstopali v Grčijo. Zato se je prvič zgodilo, da je katera od držav članic EU agencijo Frontex zaprosila za aktiviranje enot RABIT.

Frontex je na grško-turško mejo napotil preko 200 pripadnikov teh enot hkrati z več kot 200 kosi različne tehnične opreme, kot so patruljna vozila, naprave za nočno opazovanje, termovizije, mobilne pisarne, helikopterji itd.

Policistke in policisti so v operaciji RABIT od novembra 2010 do marca 2011 na grško-turški kopenski meji zaznali več kot 25.000 oseb, ki so nezakonito vstopile na območje EU, od tega skoraj 12.000 na zeleni meji. Šlo je predvsem za državljane Afganistana (preko 2.700), Pakistana (preko 1.900) in Alžirije (preko 1.200). Prijeli so 45 vodičev, odkrili 43 ponarejenih dokumentov in 11 ukradenih vozil ter zavrnili vstop 314 osebam.  

Operacija RABIT je uradno zaključena. Aktivnosti držav članic EU v boju zoper ilegalne migracije na grško-turški meji pa se bodo nadaljevale s skupno operacijo POSEIDON 2011 – LAND, kjer bo sodelovala tudi slovenska policija.


Preberite tudi:


Mejne zadeve in tujci

Vaja RABIT, skupna vaja slovenske in drugih evropskih policij na zunanji schengenski meji

25. maj - Evropski dan mejnih policistov